Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beč: Sudanska priča dobitnica ‘World Press Photo Award’

Preuzmite sliku

 Izložba žurnalističkih fotografija 2019. godine “World Press Photo 20” bit će prikazana u foto galeriji “Westlicht” u Beču od 11. septembra ove godine. 

Ovogodišnja pobjednička fotografija pod nazivom “Straight Voice” je djelo japanskog fotoreportera Yasuyoshi Chiba, međunarodne novinske agencije “Agence France”. Na fotografiji je prikazan mladi aktivista, koji prilikom protesta u Sudanu 19. juna 2019. recituje poeziju. Nakon višemjesečnih protesta protiv tridesetogodišnje vladavine diktatora Omara al-Bashira, u aprilu 2019. desio se državni udar. Fotografija je snimljena tokom nestanka struje, kojeg je prouzrokovala vojska kako bi rastjerala pobunjenike. Scenu osvjetljavaju mobilni telefoni demonstranata.

  • – Fotoreporteri nam svakodnevno prenose ono što se događa u svijetu i to velikom predanošću i nerijetko uz opasnost po život. U vremenima poput ovih, kada je kretanje mnogih ljudi ograničeno, značaj informacija iz prve ruke je još veći – rekao je član uprave galerije “WestLicht” Peter Coeln.

    Za ovogodišnje takmičenje prijavilo se 4.300 fotografa sa ukupno 74.000 fotografija. Žiri je dodijelio 44 nagrade u osam kategorija. Teme predstavljene na takmičenju sežu od šumskih požara u Australiji, sukoba u Hong Kongu, protesta u Čileu pa sve to kraljeva tigrova u SAD-u.

    World Press Photo Foundation od 1955. godine dodjeljuje nagrade za najbolje novinarske fotografije i djeluje kao nezavisna platforma fotografskog novinarstva sa sjedištem u Amsterdamu. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,