Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beč osigurao besplatni alat za borbu protiv ovisnosti o kockanju i klađenju

Preuzmite sliku

Kockanje i sportsko klađenje dosežu svoj vrhunac u vrijeme velikih događaja, poput Evropskog nogometnog prvenstva.

Institut za prevenciju ovisnosti u Beču je u saradnji sa švicarskim institutom u Cirihu, građanima omogućio besplatan online alat protiv tih ovisnosti.

Prema istraživanjima između 41 i 57 odsto Austrijanaca navodi da su proteklih godinu dana barem jednom sudjelovali u igrama na sreću ili sportskim opkladama. Jedan odsto se svakodnevno kocka i u prosjeku ulaže 57 eura mjesečno.

Online alat “genuggespielt.at” nudi jednostavnu i pristupačnu pomoć osobama koje žele da potpuno prestanu s klađenjem i igrama na sreću. Ovaj besplatni osmosedmični program sastoji se od devet modula i kreirao ga je švicarski Institut za istraživanje ovisnosti i zdravstva zajedno sa Univerzitetom u Cirihu, a prilagođen je za austrijsko tržište od strane Instituta za prevenciju zavisnosti u Beču.

Automati i sportske opklade smatraju se najkritičnijim oblicima kockanja, ponajviše zbog velike dostupnosti.

“Posebnost sportskog klađenja, koja se ogleda u jačoj ovisnosti, jeste “iluzija kontrole”. Sportsko klađenje sugerira da su kompetencije i stečeno znanje presudne za uspjeh. Međutim, dugoročne studije pokazuju da “sportskim stručnjacima” ne ide ništa bolje nego drugima”, izjavila je Lisa Brunner, direktorica Instituta za prevenciju ovisosti u Beču u saopćenju EUROCOMM-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,