Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Beč mladim imigrantima nudi obrazovne mogućnosti

Grad Beč novootvorenim Omladinskim koledžom StartWien nudi mladim imigrantima mogućnost da nastave školovanje u Austriji i steknu obrazovanje u Beču, javio je Eurocomm.

S tim koledžom Grad Beč godišnje ulaže 800.000 eura u obuku mladih. Drugu polovicu ukupnih troškova od 1,6 miliona eura finansirat će Evropski socijalni fond (ESF) uz podršku Bečkog fonda za finansiranje zaposlenih (waff).

Prema integracijskom monitoringu Grada Beča, samo oko 40 posto mladih u dobi od 15 do 17 godina koji su emigrirali iz inostranstva nastavljaju školovanje u Beču.

Omladinski koledž StartWien namijenjen je prije svega mladima koji imaju najmanje osam godina školskog obrazovanja u svojoj zemlji porijekla i onima kojim je potrebna podrška i pomoć pri upisu u srednju ili zanatsku školu.

– Novi Omladinski koledž StartWien trebao bi postati prva kontaktna tačka za sve mlade koji se u Beč sele iz inostranstva, bilo da su iz Francuske ili Afganistana. Bez obzira na državljanstvo, novi početak je uvijek izazov u kojem Omladinski koledž StartWien želi podržati mlade – rekla je Ursula Struppe, direktorica Odjela za integraciju i različitost Grada Beča.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,