Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beč gradi naselje sa stanovima za samohrane roditelje

Preuzmite sliku

Saradnjom Grada Beča i austrijske agencije za nekretnine ARE Austrian Real Estate, u Trećem bečkom okrugu Landstraße do 2026. godine nastaje novo stambeno naselje za samohrane roditelje i mlade.

“Selo u trećem” stvorit će na površini od 11 hektara novi životni prostor za 4.000 građana. U ponudi sadrži fleksibilne tlocrte, zajedničke površine i terase. Uz zelene krovove, fasade i ekološku opskrbu energijom osiguravat će se održiv način života. Polovina novih stambenih prostora bit će izgrađena u okviru poticajne stanogradnje.

Konceptom unutargradske zone bez automobila bit će izgrađeno oko 1.900 stanova.

Planom izgradnje predviđen je i park površine dva hektara kao i veliki izbor trgovina, kafića i restorana u prizemljima. Naselje će imati vrtić i različite socijalne ustanove.

Inovativnim mjerama, poput ozelenjavanja fasada, zaštitom od sunca, boljim strujanjem zraka i snabdijevanjem energijom iz obnovljivih izvora spriječit će se ljetno pregrijavanje stanova i dati značajan doprinos poboljšanju gradske mikroklime.

Svaki stanar moći će koristiti usluge najma automobila i bicikla, a i povezanost sa javnim prevozom bit će dobra. U blizini je glavni željeznički kolodvor, razne kulturne ustanove, brojne zelene površine poput parka Schweizergarten. Tu se nalazi najveće naselje sa pasivnom gradnjom u Evropi sa oko 700 subvencioniranih stanova, izgrađeno 2007. godine i predstavlja vrhunski ekološki podvig.

– Novim urbanim naseljem nastavljamo utirati put ka ekološki održivom stanovanju koje si svako može priuštiti – kaže gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

– Ukupna vrijednost projekta je 22,7 miliona eura, a Grad Beč snosi 10,8 miliona troškova. Početak gradnje planiran je za kraj 2022. godine – saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo – Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,