Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Beč dobija biciklističku stazu dugu sedam kilometara

Preuzmite sliku

Nova biciklistička staza u Beču bit će duga gotovo sedam kilometara i povezat će okrug Donaustadt sa samim centrom grada. Četiri metra široka, dvosmjerna staza, namijenjena za velike udaljenosti, gradit će se u austrijskoj prijestolnici. Početak radova planiran je za jesen ove godine, a prilikom izrade plana se očekuje i građanska participacija.

Kvalitet vožnje biciklom na toj stazi trebao bi biti jednak uslovima vožnje na stazama namijenjenim za velike udaljenosti. Zbog njene izgradnje jedna od traka za motorizovani saobraćaj će na toj relaciji biti uklonjena.

Naime, ruta vodi od trga Kagraner Platz do mosta Aspernbrücke. Srednji dio ulica krasit će atraktivne travnate površine i grmlje. Pored toga, trgovi duž staze, kao što su Nestroyplatz i Rosl-Berndt-Platz, će biti preuređeni i ozelenjeni.

Biciklizam u Beču je u konstantnom porastu. Godine 2021. zabilježen je najveći broj stanovnika Beča na biciklima odnosno gotovo 9,3 miliona vožnji. Time se biciklistički promet u poređenju sa 2019. godinom povećao za gotovo 13 posto.

Mreža stanica za brojanje biciklista pruža informacije o broju i vrsti ruta koje Bečlije najradije prelaze.

Ispostavilo se da sve više stanovnika koristi bicikl za kratke relacije prilikom obavljanja svakodnevnih obaveza, a sa velikom stazom će na ovaj način biti u mogućnosti prelaziti i veće udaljenosti, javlja Eurocomm PR.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,