Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bankarstvo EU u krizi: Zatvoreno 9.100 poslovnica i otpušteno oko 50.000 radnika

Preuzmite sliku

Jedna od industrija koje uzmiču pred razvojem tehnologije je i bankarstvo. Proteklih godina taj sektor je morao da zatvara poslovnice i smanjuje broj radnika.

Kako se sve više koristi internet bankarstvo, prema podacima Evropske bankarske federacije, banke u Evropskoj uniji lane su zatvorile 9.100 poslovnica i otpustile oko 50.000 radnika.

Osim toga što su se klijenti više okrenuli elektronskom plaćanju, digitalnom i mobilnom bankarstvu, banke su proteklih godina bile suočene s padom prihoda zbog trenda niskih kamatnih stopa. U nastojanju da smanje troškove, neke su očigledno pribjegle i zatvaranju filijla.

Od 2008. godine kada je počela kriza, s ulica evropskih gradova nestala je čak petina poslovnica ili njih 48.000. Proteklih godina trend njihovog zatvaranja dodatno je ubrzan i trenutno je u EU 189.000 poslovnica. S nestankom poslovnica ukidaju se i radna mjesta: na kraju prošle godine sektor je zapošljavao oko 2,8 miliona ljudi, najmanje od 1997. godine, prenosi Jutarnji.hr.

U analizi se ujedno navodi da su banke rješenje pronašle i u uvođenju novih naknada na nekad besplatne usluge, uključujući vođenje osnovnih bankardskih računa i podizanje gotovine, a kako bi poboljšale produktivnost, uočen je i trend spajanja.

Tako je na kraju prošle godine u EU bilo ukupno 6.596 banaka, šest odsto manje nego na kraju godine ranije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,