Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bankarska zvijezda, porijeklom iz BiH, pokorila Beč: “Radim posao iz snova i zarađujem mnogo”

Preuzmite sliku

Matea se bacila na posao, radila je od jutra do noći, 70 – 80 sati sedmičo, a što je i uobičajeno u investicijskom bankarstvu

Matea Tadić rođena je 1996. u Villachu. Najmlađe je dijete u porodici (ima dvije starije sestre), njeni roditelji su bosanskohercegovački Hrvati, piše Vecernji.ba. Školovala se u CHS-u Villach, gdje je i maturirala. S 18 godina dobila je svoj prvi posao (u uredu gradonačelnika Villacha), a 2017. se pridružila Pallas Capital Investmentbankingu u Beču. Ovu zanimljivu priču o uspjehu mlade Bosanke i Hercegovke iz Austrije donosi kurier.at.

Oni koji poznaju Mateu reći će da je još od malih nogu bila odlučna i samouvjerena. Matea je dijete bh. Hrvata koji već odavno žive u austrijskoj Koruškoj, piše Večernji list. Odrasla je u ekonomičnoj porodici uz puno odricanja i bez ikakvog luksuza. Samo sedam dana nakon završene mature potpisala je ugovor o radu, i to ne bilo gdje nego u uredu gradonačelnika Villacha.

“Za taj posao sam se kandidirala još tokom posljednje školske godine”, kaže Matea.

Tamo je radila dvije godine prije nego joj se život “okrenuo naglavačke”.

“Posao je bio zabavan, ali nije mi bio doista i izazovan. Osim toga, htjela sam otići u Beč”, otkriva.

Evo šta se dogodilo! Upoznala je Floriana Koschata, bečkog investicijskog bankara, koji je tada zbog poslovnih obveza boravio u Villachu.

“Razgovarali smo i na kraju je rekao da vjeruje da ću se dobro uklopiti u njegovoj kompaniji. Mjesecima kasnije iznenada me nazvao i rekao da ima posao za mene u Beču. Jednostavno nisam mogla vjerovati svojim ušima, znala sam, ovu priliku sigurno neću propustiti”, kaže.

 • Volja je najvažnija

  Već sutradan napustila je svoj uredski posao, otputovala u glavni grad Austrije, obavila službeni razgovor za posao i postala najmlađa zaposlenica kompanije u dobi od samo 20 godina, i to bez završenog strukočnog smjera iz područja bankarstva.

  “Tada mi je šef jasno rekao sljedeće: ‘Obrazovanje je važno, ali to nije prepreka ako ga nemate. Tvoja volja je najvažnija’”, govori.

  Matea se bacila na posao, radila je od jutra do noći, 70 – 80 sati sedmičo, a što je i uobičajeno u investicijskom bankarstvu. “Učila sam iz stručne literature i od starijih kolega. Išla sam i izvan svojih granica kao početnik, morala sam naučiti kako se nositi s porazom i zastojima. Uspjeh u pregovorima nije uvijek pozitivan, 80% pregovora u poslu zapravo ne daje rezultate. I iznad svega, trebate jednu stvar: osobnu viziju kamo želite ići i do kuda želite stići. Morate znati tačno što želite postići svakog dana i zašto to radite”, kaže Matea.

  “Vaš cilj mora biti ličan i što konkretniji. Na primjer: ‘Želim kupiti majci zlatni sat za Božić’ ili ‘Ja ću zaraditi svoj prvi milion s 25’”, ističe Matea.

  Za nju su sve to realni ciljevi. Zarada i prihodi “Radim posao iz snova. Kao i većina ljudi, uvijek sam htjela imati puno novca. Zato što omogućuje mnoge stvari o kojima sanjate. Ne zanima me kupnja ili druženje s prijateljima. To je gubljenje vremena”, kaže.

  Ne govori previše o vlastitom odricanju. Ali ponekad zna i zapjevati jer je, kako kaže, nadareni reper. “Muzika mi pomaže procesuirati neke stvari, a to je sjajan način da balansiram svoj posao”, govori.

  O visini zarade kaže: “Ova vrsta zarade temelji se na prihodima, obično oni iznose 10 – 30% iznosa investicijskih projekata. Uz milione dolara, to je prilično značajan iznos”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,