Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Balkanski narkobosovi imaju novo sjedište

Sve veći broj raznih kriminalnih skupina pronašao je utočište od policije, ali i novo glavno skladište

Narko klanovi s Balkana su u posljednje vrijeme prebacili svoje aktivnost s Pirinejskog poluotoka u središte Evrope, a centar njihovog rukovođenja sve češće je glavni grad Austrije.

I toj seobi svjedoče sve češća hapšenja osoba s ovih prostora u Beču, ali i u Njemačkoj, kao i vatreni okršaji i ubistva pripadnika kriminalnih grupa u tim zemljama.

“Srpski, ali i crnogorski i kriminalci iz drugih republika nekadašnje Jugoslavije nikada nisu ni odlazili iz središnje Evrope, samo je njihovo djelovanje bilo slabijeg intenziteta nego ranije. Naime, kako su se mnogi klanovi okrenuli švercu kokaina iz Južne Amerike, bilo je sasvim logično da tim ‘poslom’ rukovode iz zemalja koje imaju izlaz na Atlantski ocean i mora, kojima stižu veliki tereti kokaina. To je jedini, ali i najbolji razlog za selidbu na Iberijski poluotok, u Španiju, ali i u Holandiju i Belgiju koje također imaju velike luke”, kaže sagovornik Blica blizak sigurnosnim službama.

Da su Pirineji bili omiljeni kriminalcima s Balkana, potvrđuje i to što su Luka Bojović, kao i nekadašnji članovi zemunskog klana, utočište uglavnom našli u Španiji. I sukob među crnogorskim kriminalcima, cijepanje nekadašnjeg kotorskog klana, počelo je upravo u španskoj luci Valenciji, kada je nestalo više od 200 kilograma kokaina.

Proteklih godina o Španiji se govorilo i kao zemlji gdje su utočište mahom našli pripadnici škaljarskog klana i osobe bliske njima, a navodno su im u tome pomagali suradnici Luke Bojovića, a s kojima su u dobrim odnosima.

“S druge strane, kavački klan je imao veze sa zemljama Centralne Evrope, prvenstveno s Austrijom gdje ima puno ljudi s naših prostora. Rođaci jednog od navodnih vođa ove kriminalne skupine, imaju razgranate poslove, na prvi pogled legalne, u Austriji.

Među tim njihovim suradnicima nisu samo rođaci već ima i državljana Srbije osuđivanih zbog raznih zločina u Srbiji, za njima su raspisane potjernice pa ne dolaze u domovinu, već je zaobilaze. To im nije smetalo da u Beču zarađuju ozbiljan novac. Neka operativna saznanja govore da su ti poslovi paravan i da kroz njih kavčani peru novac”, navodi isti izvor.

Upravo je Slobodan Kašćelan, jedan od navodnih vođa ovog klana, dok se skrivao od crnogorskog pravosuđa, jedno vrijeme utočište našao u Beču. Austrijska policija ga je locirala, ali uspio im je pobjeći u posljednjem trenutku. Godinu i pol dana kasnije, prošlog decembra, uhapšen je u Češkoj.

Negdje u vrijeme kada je Kašćelan priveden u Pragu, Vladimir Roganović, visokopozicionirani član ovog klana, pušten je iz spuškog zatvora i odmah se uputio ka Beču, gdje je i ubijen 21. decembra 2018. godine. Ova likvidacija nije rasvijetljena, mada se sumnja da iza nje stoje “škaljarci”. “Pojačan prisutnost pripadnika jednog klana povlači i članove druge suparničke skupine jer žele eliminirati rivale.

Zbog toga je u Beču, osim ‘kavčana’ sada puno i ‘škaljaraca’. A uz to i jedni i drugi, ali i ostale kriminalne grupe, žele nastaviti baviti se distribucijom narkotika, zbog čega im je glavni grad Austrije vrlo primamljiva lokacija.

Beč je u Evropskoj uniji, u centru Starog kontinenta, ima razrađene ceste prema svim stranama, zato je iz njega lako dopremiti i kokain koji sve češće stiže do crnomorskih luka, posebno rumunjskih i bugarskih, koje su također u Uniji. Poslije skladištenja droge u Beču, lakše ju je prokrijumčariti do krajnjih destinacija, bilo da je u pitanju kokain, heroin ili marihuana”, objašnjava sagovornik Blica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje