Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad nekim visoravnima

Preuzmite sliku

Azerbejdžanska vojska preuzela je kontrolu nad nekim visoravnima oko sela Talis u protunapadu koji je uslijedio nakon što su armenske snage otvorile vatru na neka azerbejdžanska naselja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su raketama i artiljerijom izveli napade na položaje armenske vojske nakon čega su se armenske snage povukle.

Navodi se da su neke visoravni oko sela Talis u blizini regije Terter očišćene od armenskih snaga koje su pretrpjele značajne gubitke.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je videosnimke na kojima se vide beživotna tijela armenskih vojnika.

Armenske snage jučer ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabaha, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,