Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Austrija: Učenici od narednog ponedjeljka više neće morati nositi maske

Preuzmite sliku

Nove, fleksibilnije mjere protiv koronavirusa stižu u austrijske škole 21. februara, najavio je danas austrijski ministar obrazovanja Martin Polaschek izjavi za radio O1, javlja Anadolu Agerncy (AA).

Učenici više neće morati nositi maske u školskim klupama, ali će ih morati i dalje koristiti prilikom kretanja po školskim prostorijama. Maske ostaju obavezne za nastavnike.

Zaštitne maske od danas više nisu obavezne u nastavi za učenike prva četiri razreda osnovne škole, ali iduće sedmice to će važiti za sve. Mlađa djeca su u nastavi od novembra morala koristiti sve maske koje pokrivaju nos i usta, dok starija djeca moraju nositi FFP2 maske.

Popuštanje donosi i novi podsticaj nekim vannastavnim aktivnostima, kao što su kursevi skijanja, koji su sada zabranjeni, javila je austrijska novinska agencija APA.

U međuvremenu, testiranje na novi koronavirus ostaje obavezno za sve studente, bez obzira na njihov vakcinalni status, najmanje tri puta sedmično, od čega najmanje dva puta sedmično uz PCR test.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,