Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Austrija: Protesti zbog kineske politike i kršenja ljudskih prava Ujgura

Preuzmite sliku

– Demonstranti, uglavnom Ujgurski Turci, okupili su se ispred Ambasade Kine u Beču te istakli transparente na kojima je pisalo ”Kraj državnom teroru Kine nad Ujgurskim Turcima”, ”Kino, zaustavi genocid“, ”Sloboda Ujgurima”…

U Beču, u Austriji, organizirani su protesti zbog politike protivne međunarodnom pravu koju Kina primjenjuje prema Ujgurima u Autonomnoj regiji Xinjiang.

Demonstranti, većinom Ujgurski Turci, okupili su se ispred Ambasade Kine u Beču te istakli transparente na kojima je pisalo ”Kraj državnom teroru Kine nad Ujgurskim Turcima”, ”Kino, zaustavi genocid“, ”Sloboda Ujgurima” i tome slično.

Mevlan Dilsat, u ime Unije Ujgura u Austriji, ističe kako će se do kraja boriti za nezavisnost Istočnog Turkestana. Podsjetio je da je Istočni Turkestan 70 godina pod okupacijom.

Ne želimo nikako živjeti zajedno s Kinezima. Naša borba za Istočni Turkestan bit će nastavljena dok on ne bude nezavisan. Vjerujemo da će se ova plava zastava jednog dana vijoriti na teritoriji Istočnog Turkestana”, poručuje Dilsat.

 • Među okupljenima na protestima je i Nurgul Osman. Osman navodi kako je njihova porodica prije sedam godina morala napustiti Xinjiang. Prvo su boravili u Egiptu, potom u Turskoj, a sada u Austriji. Ipak, već četiri godine ne znaju sudbinu njihovog zatvorenog oca, a već godinama se i majka vodi kao nestala.

  Osman pojašnjava kako je njen otac zatvoren zbog optužbi za pomaganje teroristima.

  ”Etiketirali su me kao teroristu jer sam s djetetom pobjegla u Egipat. Nazivali su me teroristom jer obavljam namaz, čitam Kur'an i što sam muslimanka“, navodi Osman.

  Ističe kako su kineski zvaničnici mučili njenu majku dok je otac bio zatvoren, a potom je nestala i niko ne zna gdje je. Četiri godine nema kontakt ni s majkom ni ocem.

  ”Želim čuti njihove glasove. Želim znati jesu li živi. Neka stane kineska tiranija. Želimo biti slobodni u našoj zemlji. Želim da slobodno živimo svoju vjeru i kulturu. Želim slobodu“, poručuje Osman. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,