Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrija privremeno obustavila vakcinisanje AstraZenecom: Žena (49) primila vakcinu pa umrla

Preuzmite sliku

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinisanje serijom cjepiva protiv Covida-19 kompanije AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon vakcinisanja

Austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG) je primio dva izvješća koja se povezuju s vakcinom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u saopćenju.

Po podacima navedenim u izvještaju, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

“Trenutno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s vakcinom i vakcinisanjem”, saopćio je BASG.

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U saopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama cjepiva te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva optencijalna povezanost vakcine s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom.

“Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecine vakcine”, stoji u saopćenju.

Novinska agencija APA prenosi saopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je kompanija u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

Agencija podsjeća da su vakcinu odobrile i Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na temelju globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je učestvovalo 23.000 ispitanika.

“Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina AstraZenece protiv covida-19 sigurno i djelotvorno”, prenijela je APA.

Regulatori Evropske unije to su cjepivo odobrili 30. januara, uz objašnjenje da je učinkovito i sigurno za upotrebu. Nuspojave uočene tokom ispitivanja uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu evidentirani. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje