Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Aukcija u Londonu: Portret Fatiha Sultana Mehmeda prodan za blizu milion dolara

Preuzmite sliku

Portret slavnog osmanskog sultana Fatiha Sultana Mehmeda prodat je na aukciji u Londonu za 770.000 funti (961.400 dolara), javlja Anadolu Agency (AA).

Javnu aukciju pod nazivom “Islamska i indijska umjetnost“ organizovala je poznata kuća Christie’s, a jedna od umjetnina bio je i portret sultana Mehmeda Osvajača.

Portret je bez autorskog potpisa, a pretpostavlja se da je nastao u ateljeu italijanskog slikara Gentila Bellinija i da ga je naslikao sam Bellini ili neko od njegovih učenika.

  • Na portretu se, pored Sultana Mehmeda, nalazi lik još jedne muške osobe, a identitet te osobe prekriven je velom tajne.

    Naime, ne zna se ko je golobradi čovjek koji je na slici prikazan u osmanskoj nošnji, a pretpostavlja se da bi to mogao biti jedan od tri sina Fatiha Sultana Mehmeda ili pak neki evropski diplomata.

    Riječ je o jednom od tri portreta koji su naslikani u drugoj polovici 15. stoljeća i za života Fatiha Sultana Mehmeda. Najpoznatiji portret iz te vrijedne kolekcije je s potpisom Bellinija i izložen je u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

    Prošle godine je na aukciji u Londonu za 6,32 miliona funti (7,9 miliona dolara) prodata slika osmanskog umjetnika Osmana Hamdija Beya pod nazivom “Djevojka uči Kur'an“, a nedugo zatim na odvojenoj aukciji je za 5,32 miliona finti (6,65 miliona dolara) prodan i portret Sultana Sulejmana Veličanstvenog kojeg je naslikao jedan od Bellinijevih učenika. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje