Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Assange u zatvoru čuje glasove, psihijatar se boji za njegov život

Preuzmite sliku

Kod Assangea (49) postoji “vrlo visoka opasnost od samoubistva ako će biti izručen Sjedinjenim Državama” koje mu žele suditi zbog objave stotina hiljada tajnih dokumenata, tvrdi psihijatar

Utemeljitelj WikiLeaksaJulian Assange žalio se da u zatvoru čuje glasove i muziku i da ima samoubilačke porive, rekao je u utorak psihijatar tokom ročišta na londonskom sudu koji razmatra američki zahtjev za njegovim izručenjem.

Kod Assangea (49) postoji “vrlo visoka opasnost od samoubistva ako će biti izručen Sjedinjenim Državama” koje mu žele suditi zbog objave stotina hiljada tajnih dokumenata, izjavio je Michael Kopelman pred kaznenim sudom Old Bailey u Londonu. Taj je psihijatar dvadesetak puta razgovarao s Assangeom.

On je spomenuo “tešku depresiju” i “psihotične simptome” Juliana Assangea, među kojima glasovne halucinacije koje ima u svojoj ćelji u strogo čuvanom zatvoru Belmarsh, blizu Londona.

Julian Assange je ispričao psihijatru da je čuo glasove koji mu govore “ti si prašina, mrtav si, doći ćemo po tebe”.

Brine se i njegova partnerka

Psihijatar je rekao da će se Assangeovo stanje bitno pogoršati bude li izručen. 

Assanegova partnerica, Stella Moris, također je rekla da se boji da bi se mogao ubiti. Oni imaju dvije male kćeri.

James Lewis, predstavnik američke vlade, rekao je da je moguće da je Assage i izmislio da čuje glasove i muziku.

Julian Assange je uhapšen u aprilu 2019. nakon što je sedam godina proveo u ekvatorskom diplomatskom predstavništvu gdje se sklonio nakon što je prekršio uslove puštanja na slobodu uz kauciju, strahujući od izručenja u Sjedinjene Države koje mu na teret stavljaju ugrožavanje izvora američkih službi.

Britansko pravosuđe treba odrediti je li američki zahtjev za izručenjem u skladu s određenim brojem pravnih kriterija, posebice s poštivanjem ljudskih prava.

Julian Assange je optužen za špijunažu protiv Sjedinjenih Država gdje mu prijeti 175 godina zatvora jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebice u Iraku i Afganistanu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje