Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Armenija nastavlja kršiti primirje, Azerbejdždan uzvratio na napade

Preuzmite sliku

Uprkos primirju koje je danas u podne stupilo na snagu, armenska vojska je napala azerbejdžanske regije Cebrail i Hadrud, s ciljem njihovog ponovno okupiranja, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju azerbejdžanskog Ministarstva obrane navedeno je da su armenske snage pokušale izvesti napad na Hadrut iz smjera sela Tug, te iz sela Aragul i Banazur na regiju Cebrail.

Kako je navedeno, kao rezultat preventivnih mjera azerbejdžanske vojske, armenske su se snage morale povući, izgubivši veliki broj vojnih snaga i vojne opreme.

Konstatovano je da su dobro organizirane azerbajdžanske jedinice spriječile napredovanje armenskih snaga i napravile im zasjedu. Ubijeno je 38 armenskih vojnika, uništena su dva raketna sistema Grad, sedam topova i dva kamiona sa municijom. Azerbejdžanska vojska ima prednost duž cijelog fronta.

U drugoj izjavi Ministarstva istaknuto je da je Armenija otvoreno prekršila primirje i otvorila vatru na sela provincije Agdam.

Na sastanku azerbejdžanskog ministra vanjskih poslova Ceyhuna Bayramova i armenskog ministra vanjskih poslova Zohraba Mnatsakanyana u Moskvi, uz posredovanje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, dogovoreno je da danas 10. oktobra 2020. od 12 sati u humanitarne svrhe bude proglašen prekid vatre za razmjenu zarobljenika, zatvorenika i tijela poginulih u skladu s posredovanjem i kriterijima Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,