Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Armenija i Azerbejdžan pristali da idu na razgovor u Moskvu

Preuzmite sliku

Poziv na pregovore radi rješavanja sukoba u regionu Nagorno-Karabah uputio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Armenija i Azerbejdžan potvrdile su danas da će njihovi ministri vanjskih poslova otputovati u Moskvu na pregovore, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Poziv na pregovore radi rješavanja sukoba u regionu Nagorno-Karabah uputio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Putin je održao seriju telefonskih razgovora s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim i premijerom Armenije Nikolom Pashinyanom.

“Baku i Jerevan su potvrdili da će učestvovati u pregovorima u Moskvi. Pripreme su u toku”, izjavila je portparolka ministarstva Marija Zaharova.

Na razgovore će u ime Azerbejdžana doputovati ministar vanjskih poslova Jejhun Bajramov, a u ime Armenije Zorab Mnatsakanjan.

Višedecenijski spor

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje, objavila je agencija Anadolija.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Agencija navodi da od 1991. godine armenska vojska ulazi u Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Od početka sukoba Armenije i Azerbejdžana zbog Nagorno-Karabaha, ubijeno je više od 100 civila, dok je više od polovine stanovništva ove regije raseljeno. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje