Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Apstraktna slika naopako visjela 77 godina, u muzeju tek sad primijetili

Preuzmite sliku

Slika apstraktnog nizozemskog umjetnika Pieta Mondriana visjela je naopako 77 godina, otkrila je ove sedmice uprava muzeja Kunstsammlung u Düsseldorfu, gdje je trenutno izložena.

Velika retrospektiva nizozemskog slikara počela je u subotu u toj ustanovi, a najvrjednije djelo je slika New York City 1 iz 1941. No ta slika visi naopako, otkrio je muzej.

“Na fotografiji snimljenoj 1944. vidjela sam da je platno na stalku bilo okrenuto u drugom smjeru. To me je zaintrigiralo”, rekla je u subotu u razgovoru za njemački dnevnik FAZ Susanne Meyer-Büser, kustosica izložbe. Slika na kojoj je nekoliko crvenih, žutih i plavih crta koje se križaju pod pravim uglom godinu poslije je u Momi, u New Yorku, izložena naopako, kaže Meyer-Büser.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kunstsammlung NRW (@kunstsammlungnrw)

Pogreška nastala zbog potpisa na poleđini?

Kada je 1980. prenesena u düsseldorfski muzej, postavljena je na isti način. Greška se možda dogodila zbog toga što “slika nije bila potpisana”, misli Meyer-Büser. Kako treba visjeti, utvrđeno je tek po onome što je “na poleđini okvira ispisao voditelj ostavinskog postupka” nakon Mondrianove smrti.

Piet Mondrian, rođen 1872., među glavnim je predstavnicima nizozemskog umjetničkog pokreta De Stijl (Stil), prepoznatljivog po vodoravnim i uspravnim crtama i osnovnim bojama. Svjetsku slavu stekao je platnom Victory Boogie Woogie, koje se smatra jednim od najvećih djela 20. st. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,