Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Apokaliptične scene: Gradić u Njemačkoj nestao pod vodom

Preuzmite sliku

“Trenutno nam vatrogasci i vojska čiste ceste i podrume, ali transformatori za struju su jako oštećeni pa nećemo imati i do 14 dana struje”, rekao je čitatelj iz poplavljenog područja u Njemačkoj

Apokaliptične scene iz Njemačke šokirao je svijet. Smrtno je stradalo najmanje 42 ljudi, nestalo ih je najmanje 70, a hiljade je evakuirano iz svojih domova. Oko 200 hiljada ljudi u Njemačkoj ostalo je bez struje, piše BBC. Do poplava je došlo kada su nabijale rijeke probile svoja korita nakon obilnih kiša protekla dva dana.

Vojska na terenu

U jakim poplavama su se tokom intervencije utopila dva vatrogasca te dva policajca, a vlasti su mobilizirale i vojsku. Oko 500 vojnika raspoređeno je kako bi pomoglo stanovnicima dvjema najteže pogođenim pokrajina, objavilo je u četvrtak njemačko ministarstvo obrane, piše BBC.

Vlasti Rajne-Falačke, jedne od dviju njemačkih država koje su teško pogođene poplavom, objavile su ovu jučer snimljenu fotografiju koja pokazuje opseg poplave u selu Altenburg.

  • – Meteorolozi su mogli vidjeti da dolazi do obilne kiše i izdati upozorenja početkom sedmice, ali ipak upozorenja nisu shvaćena dovoljno ozbiljno i pripreme su bile neadekvatne – komentirala je Hannah Cloke, profesorica hidrologije na Sveučilištu Reading za BBC te dodala da bi ovakve iznenadne ljetne bujice kiše mogle biti češće što se klima više zagrijava.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,