Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Apel iz Francuske: Macron poziva članice EU da ne zatvaraju granice zbog koronavirusa

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u petak da se ponovo ne zatvaraju granice između država članica EU-a, smatrajući da je to kontraproduktivno i neučinkovito protiv širenja koronavirusa.

Dan nakon što su francuske vlasti proširile crvene zone kao bi obuhvatile velike dijelove južne Francuske, Macron je pozvao na evropsku koordinaciju i zajedničke pristupe lokalnim žarištima, prenosi Hina.

Zatvaranje granica između dviju zemalja nema smisla kada postoje žarišta, područja aktivne cirkulacije kako ih sada nazivamo, koja su jasno identifikovana”, ustvrdio je tokom posjete jednoj farmaceutskoj tvornici.

Evropa ima milione prekograničnih radnika, neki od njih kreću se između dviju nezahvaćenih regija u različitim zemljama, i bilo bi „apsurdno” ograničavati „svakodnevni život, ekonomski život”, upozorio je.

Macron je rekao da je o tome razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom njene posjete njegovoj ljetnoj rezidenciji na jugu Francuske prošle sedmice te da očekuje da će se na tom pitanju još raditi u danima koji dolaze.

“Nemojmo ponoviti greške iz marta”

„Radit ćemo u danima koji dolaze kako bismo postigli napredak u tom pitanju”, rekao je.

„Nemojmo ponoviti greške iz marta u vezi tog pitanja. To je kontraproduktivno i prije svega neučinkovito u borbi protiv širenja virusa”.

Francuska je u četvrtak prijavila 6111 novozaraženih, najviše od kraja marta, kada je već bila dvije sedmice u strogom karantinu koji je potrajao 55 dana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje