Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Anketa: Orbanov Fidesz pobjednik izbora u Mađarskoj

Preuzmite sliku

Vladajuća koalicija dobit će 121 mandat u skupštini koja broji 199 zastupnika, pokazuje anketa.

Mađarska vladajuća koalicija stranaka Fidesz i Hrišćansko-demokratske narodne partije pobjednik je parlamentarnih izbora sa 121 osvojenim mandatom u skupštini koja broji 199 zastupnika, rezultati su postizborne ankete agencije Medijan.

“Fides je, prema anketi, osvojio 49 posto glasova, dok je opoziciona koalicija “Ujedinjeni za Mađarsku” dobila podršku 41 posto birača”, rekao je direktor Medijana Endre Han.

Optužen od strane Brisela za višestruke napade na vladavinu prava, Orban je tokom 12 godina gušio pravosuđe i medije dok je zagovarao ultrakonzervativnu viziju društva, piše Hina, pozivajući se na AFP.

Rezultati ispitivanja pokazuju da će u parlament ući i ljevičarska Demokratska koalicija sa 21 mandatom, konzervativni Jobik sa 16, liberalni Monumentalni pokret sa 15, socijalisti sa 12, liberalna stranka Dijalog sa osam, zeleni sa pet i nemačka nacionalna manjina sa jednim mandatom, prenosi Tanjug, pozivajući se na MTI.

Odziv glasača 67,8 posto

Prema procjenama Medijana, radikalni pokret Naša domovina i satirična stranka Dvorepi pas nisu uspjeli preći cenzus od pet posto.

Birališta su zatvorena u 19 sati nakon velikih gužvi – odaziv je bio 67,8 posto pola sata prije zatvaranja, što je brojka vrlo blizu one iz 2018. godine.

Glasanje je održano prvi put pod nadzorom više od 200 međunarodnih promatrača.

Vladajući Fidesz i opozicioni savez također su rasporedili na hiljade promatrača dobrovoljaca. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,