Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Angelina Jolie posjetila ukrajinsku djecu u Italiji

Preuzmite sliku

Holivudska megazvijezda Angelina Jolie odvojila je vrijeme od svog glamuroznog života producirajući, režirajući i ponekad glumeći u filmovima kako bi obavila humanitarnu pomoć u Rimu.

Jolie, koja je odgojena kao katolkinja i posvećuje veliki dio svog vremena radu za Agenciju Ujedinjenih naroda za izbjeglice, posjetila je 30. marta pedijatrijsku bolnicu Bambino Gesu nedaleko od zidina Vatikana. Upoznala je ukrajinsku djecu koja su stigla u Italiju nakon bijega od rata u svojoj domovini, od kojih su neka jako bolesna, piše Daily Mail

Jedan broj djece iz Ukrajine potražio je utočište u Italiji kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Glumica Angelina je specijalni izaslanik Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice od 2012. godine.  Djeca su bila primorana da napuste svoje domove i zemlju kada je Vladimir Putin pokrenuo potpunu rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara, prenosi Tuzlanski.ba.

Unicef ​​procjenjuje da je dva miliona djece izbjeglica napustilo Ukrajinu od početka rata, sa dodatnih 2,5 miliona interno raseljenih, a 60% ukrajinske djece prisiljeno je napustiti svoje domove. Jolie se susrela i sa ljekarima i medicinskim sestrama koji su zaduženi za brigu o izbjeglicama.

Zvijezda nedavnog Marvelovog filma Vječni primila je humanitarnu nagradu Jean Hersholt za svoj humanitarni rad 2013. godine, a od 2012. je specijalni izaslanik Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice, poduzevši na desetine putovanja u posjetu kampovima sa izbjeglicama iz zemalja kao što su Jemen, Burkina Faso, Venecuela i mnogi drugi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje