Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Angela Merkel upozorila: Korona virusom bi se moglo zaraziti i do 70 posto njemačke populacije

Preuzmite sliku

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi potencijalno smrtonosnim korona virusom moglo zaraziti i do 70 posto njemačke populacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je u Berlinu održala konferenciju za medije na kojoj je pozvala na solidarnost, razumno ponašanje i poštivanje uputa nadležnih institucija te je dodala da su to ključni faktori za efikasno suočavanje s epidemijom.

‘Virus je stigao u Evropi, to moramo shvatiti. Još uvijek ne postoji terapija niti vakcina za tu vrstu virusa. Nadamo se da ćemo uspješno prevazići ovaj izazov’, kazala je Merkel.

Merkel je kazala da je od stručnjaka dobila informaciju da bi se korona virusom moglo zaraziti 60 ili 70 posto njemačke populacije, a da su starije osobe i hronični bolesnici posebno ugrožene kategorije.

‘Sada je najvažnije da dobijemo na vremenu i da prekomjerno ne opteretimo zdravstveni sistem dok se ne razviju lijekovi i vakcine’, poručila je Merkel.

Kancelarka Merkel je također apelirala na javnost i medije da otkazivanje brojnih manifestacija ne smatraju nevažnim i nepotrebnim činom.

‘Odluke o otkazivanju skupova nisu donesene bez pokrića. Njemačka ima federalno uređenje, a to znači da niko ne treba bježati od odgovornosti, već preuzeti istu i odgovorno se ponašati’, kazala je Merkel.

Korona virus se krajem prošle godine prvi put pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a do sada je u više od 100 država zaraženo 118.100 ljudi i od posljedica zaraze preminulo više od 4.260 osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje