Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Angela Merkel: Situacija u BiH nije dobra, treba novi elan za novi Izborni zakon

Preuzmite sliku

Njemačka kancelarka je kazala kako “za većinu zemalja na Balkanu je tempo pridruživanja jako spor, ali moram reći mi smo i o tome razgovarali i jako mnogo je različitih načina razmišljanja”

Kancelarka Njemačke Angela Merkel obratila se se novinarima nakon današnjeg samita Berlinski proces – Zapadni Balkan.

U svom izlaganju govorila je i o Bosni i Hercegovini, naglasivši kako situacija nije dobra.

– Tu treba novi elan za novi Izborni zakon i nadam se da će Christian Schmidt (novi visoki predstavnik u BiH, op.a.) dobiti dovoljno podrške u ovom teškom vremenu koje mu predstoji. Dakle, dosta toga se uradilo posljednjih godina, ali ima još mnogo toga da se učini da bismo napravili neke napretke – poručila je Merkel.

Pored toga, kazala je kako “za većinu zemalja na Balkanu je tempo pridruživanja jako spor, ali moram reći mi smo i o tome razgovarali i jako mnogo je različitih načina razmišljanja”.

– Neke ideje su opravdane dok druge nisu, ali ima jako mnogo posla, poput suzbijanja korupcije. Ovaj proces pridruživanja traje sporije nego što su neki očekivali i nadali se da će biti. Kada smo počeli 2014. godine sa Berlinskim procesom, on je omogućio kooperaciju unutar regije uz pomoć programa za podršku Evropske komisije i EBRD-a, ali ima uvijek nekih poteškoća koje se ne mogu predvidjeti i vidjeli smo i sami koliko su dugo Grčka i Sjeverna Makedonija pregovarale o nazivu imena. Na kraju je Sjeverna Makedonija postala članica NATO-a, ali je odjednom Bugarska sve to skupa zaustavila i sada se ponovo mora i to prevazići – istakla je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,