Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Angela Merkel: Rasizam je problem, ne samo u SAD-u, već i u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je građane da ne zanemaruju problem rasizma u toj zemlji dok se intenzivno raspravljaju o rasizmu i policijskoj brutalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon ubistva tamnoputog Georgea Floyda, prenosi Anadolu Agency (AA).

“To ubistvo Georgea Floyda je bilo veoma, veoma grozno. Rasizam je grozan“, kazala je Mekrel večeras u intervjuu za njemačku medijsku kuću ZDF.

Merkel nije otvoreno kritikovala način na koji predsjednik SAD-a Donald Trump rukovodi situacijom vezanom za masovne proteste širom te zemlje.

Izrazivši zabrinutost zbog sve veće polarizacije američkog društva, Merkel je izrazila nadu da će doći do unutardruštvenog pomirenja.

“Rasizam je uvijek bio prisutan u društvu i, nažalost, imamo i mi taj problem. Trebamo svi prvo pomesti ispred svojih vrata“, poručila je Merkel.

SAD je poprište masovnih protesta zbog policijske brutalnosti ispoljene tokom hapšenja Georgea Floyda u Minneapolisu u saveznoj državi Minnesoti.

Floyd je uhapšen nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odvezli u bolnicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,