Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Amsterdam razmišlja o zabrani marihuane za turiste

Preuzmite sliku

Amsterdam razmatra uvesti zabranu prodaje marihuane za turiste u kafićima, istovremeno istražujući nove načine kako uravnotežiti kvalitetu života mještana s potrebama turista.

Ovaj korak je uslijedio nakon provedenog istraživanja, kojeg je naručila gradonačelnica Femke Halsema, u kojem se više od polovine mladih turista izjasnilo da su se odlučili za posjetu holandskom glavnom gradu jer su htjeli iskusiti doživljaj koji pružaju kafići u kojima se prodaje kanabis, prenosi Index.hr.

Cilj istraživanja je bio otkriti najpopularnije razloge turističkih posjeta i “bi li turisti i dalje htjeli posjetiti Amsterdam ako bi se dostupnost jednog ili više od tih faktora smanjila ili nestala”.

Naime, Amsterdam posljednjih godina pokušava riješiti problem prekomjernog turizma, jer se grad našao pred izazovom velikog vala posjetitelja i turista koji se loše ponašaju.

Oko 57% anketiranih je reklo da su kafići s kanabisom važan razlog dolaska u Amsterdam, preko 30% ispitanika bi dolazilo rjeđe ako ih ne bi mogli posjećivati, a 11% ne bi uopće više dolazilo.

 • Transformacija Amsterdama

  U istraživanju koje je provedeno u avgustu 2019. anketirano je 1100 stranih turista od 18 do 35 godina koji su bili u posjetu amsterdamskoj Crvenoj četvrti, području grada koje je u fokusu najnovijih turističkih propisa u ovom gradu.

  Od 1. aprila 2020. godine nove mjere uvode regulaciju grupnih obilazaka ovog područja, zabranjujući turističkim grupama obilazak prozora ulica Crvene četvrti nakon 10 sati navečer, a zabranjeno je i zadržavanje na “osjetljivim” mjestima kao što su uski mostovi.

  Svi vodiči koji prekrše pravila mogli bi se suočiti s novčanom kaznom u iznosu od 190 eura.

  Anketa gradonačelnice je također ispitivala strane posjetioce bi li platili ulaznicu za posjet De Wallen području – srednjovjekovnoj gradskoj jezgri, čiji je dio Crvena četvrt. Na to pitanje 32% ispitanika je izjavilo da bi prestali dolaziti, a njih 44% bi grad posjećivalo rjeđe.

  Međutim, anketa je pokazala da gradski kafići više privlače strane turiste od Crvene četvrti.

  Samo 1% ispitanika navelo je da su prozori s prostitutkama glavni razlog za njihovu posjetu. U međuvremenu, 72%  je izjavilo da su posjetili kafiće tokom svog boravka u Amsterdamu.

  Kontrola turizma

  Novinarka Isabelle Gerretsen odrasla je u Amsterdamu i iz prve ruke vidjela uticaj masovnog turizma na grad.

  “Razumljivo je da stanovnici Amsterdama žele sačuvati svoj historijski centar, a također neometano živjeti svoj svakodnevni život bez konstantnog suočavanja s neotesanim turistima”, kaže novinarka za CNN travel.

  Ograničavanje konzumacije kanabisa turistima je “posljednja u nizu mjera kojima je cilj očuvanje statusa grada kao centra kulture, a ne tematskog parka za ‘marihuana turiste'”, kaže Gerretsen.

  Prema njenim riječima, ovo je ipak najrizičnija mjera zato što je Amsterdam poznat širom svijeta po svojoj tolerantnoj politici prema lakim drogama i to bi moglo dovesti do pada broja turista.

  Različite holandske općine imaju različita pravila za kafiće, a rasprava o zabrani koja bi vrijedila samo za strane turiste nije nova i bila je aktualna tokom 2011. i 2012. godine, kada se Amsterdam borio protiv uvođenja predloženog pravila da samo stanovnici mogu uživati u kafićima s kanabisom.

  Danas ovo pravilo postoji u Maastrichtu, na jugu zemlje.

  Da stvar bude još više zbunjujuća, u Holandiji je kupovina marihuane u kafićima legalna, ali je proizvodnja kanabisa i dalje ilegalna.

  Novo istraživanje u Amsterdamu pokazalo je da zabrana prodaje kanabisa strancima u kafićima ne znači nužno i smanjenje turista, a ni smanjenje upotrebe marihuane. Naime, 29% anketiranih turista je izjavilo da bi našlo druge načine kako doći do droge, kao što je, na primjer, dogovor sa stanovnicima da kupuju kanabis za njih ili kupovina na ulicama.

  U nedavnom pismu gradskim odbornicima, gdje se navode rezultati ankete, Halsema navodi da se gradska uprava treba fokusirati na “smanjenje privlačnosti kanabisa turistima”, kao i da amsterdamsko tržište kanabisa treba urediti tako da bude transparentnije.

  Privlačnost grada

  Ipak, turističko istraživanje u Amsterdamu je sugerisalo da najčešći razlog za posjetu ovom gradu nisu kafići s kanabisom, Crvena četvrt, pa ni muzeji i kulturne atrakcije, već ugodne šetnje i vožnje biciklom po gradu.

  Britanski turista Allan Claydon, koji ima 24 godine, slaže se s takvim stavom – i kaže da ne misli da bi ograničavanje konzumacije kanabisa promijenilo privlačnost Amsterdama za turiste, jer je grad poznat i po svojoj kulturi i sjajnoj estetici. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,