Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador BiH: Francuske snage sigurnosti su dobile posebna naređenja

Preuzmite sliku

Ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj Kemal Muftić komentarisao je za N1 jutrošnji napad koji se dogodio u Nici prilikom koga su tri osobe ubijene.

Francusku je jutros drugi put u samo sedam dana potresao još jedan teroristički napad. Ovog puta napad se desio u Nici, gradu koji je i ranije bio meta terorističkih napada. Ubijene su tri, a ranjeno je više osoba, napadač se prema izjavama francuskih zvaničnika nalazi u pritvoru. 

“Francuska nažalost živi u jednom ritmu zločina koji se tretiraju kao atentati. Kao što je poznato, Francuska ima jako veliki problem sa virusom a današnje ubistvo tri osobe u Nici u crkvi je dodatno otežalo inače teško stanje svakog pojedinca“, rekao je Muftić za N1.

“Taj slučaj se dogodio kada je premijer iznosio mjere koje vlada preduzima od večeras u ponoć na teritoriji čitave države u borbi protiv Covida-19. Premijer je u toku govora obaviješten o događaju nakon čega se okrenuo predsjedniku Parlamenta koji je obavijestio njegove članove o čemu se radi. Oni su odmah ustali i odali počast žrtavama minutom šutnje“, kazao je.

Rekao je i kako Marine Le Pen traži uvođenje posebnog zakona zbog ovakvih slučajeva te navodi kako je “zemlja u ratu”.

“Istina je da je u ratu, jer takva situacija iziskuje posebne okolnosti. Interesantno je bilo mišljenje jednog od svjedoka toga događaja koji je našao dovoljno prisebnosti da kaže su vjere nisu suprotsavljene, već da su to napadi na Francusku. Francuske snage sigurnosti su dobile posebna naređenja i mjere, međutim prema ekspertima vlada mišljenje da je najteže spriječiti individualne zločine ovakvog tipa, odnosno kada je počinitelj sam. Ovog počinitelja je savladala policija i teško ranila. On je kazao prije nego što je odveden u bolnicu da je djelovao sam”, rekao nam je Muftić.

O tome postoji li mogućnost da su napadi povezani, ili da je to posljedica svega onoga što se dešava na političkoj sceni, odnosno tenzije između Turske i izjave koje su Emmanuel Macron i Recep Tayyip Erdogan izgovarali jedno drugom glede novog zakona o islamu u Francuskoj kazao je kako je logično da se uspostavi veza u razmjeni tih izjava između dva predsjednika.

“Između svih događaja je moguće uspostaviti vezu, kao i što se tiče spornih karikatura. Povezanost je logična, međutim svaki zločin je za sebe i na koji način će objasniti da li postoji neka koordinacija svih počinilaca, to je pitanje za istragu koja je u toku“, kazao je.

Naveo je za N1 i kako je u kontaktu sa bh. državljanima u Francuskoj, da je to mala zajednica, kao i da naši građani nisu u strahu te da nema prijetnji našim građanima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,