Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aliyev: Ukoliko se armenska vojska povuće sa okupiranih teritorija sukobi će prestati

Preuzmite sliku

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je kako su azerbejdžanske snage oslobodile strateške tačke od armenske okupacije te je poručio da je povlačenje armenskih snaga s okupirane azerbejdžanske teritorije jedini uvjet za okončanje sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Aliyev je u bolnici posjetio azerbejdžanske vojnike koji su ranjeni tokom sukoba u Nagorno Karabahu koji su počeli nakon što su armenske snage u nedjelju ujutro izvele napade na azerbejdžanska naselja i vojne položaje.

U obraćanju novinarima, Aliyev je postavio pitanje šta će armenska vojska na teritoriji Azerbejdžana i pozvao je armenski narod da ne šalje svoju djecu u Azerbejdžan.

Mi se borimo na svojoj teritoriji. Naši vojnici živote polažu kao šehidi na našem tlu. Branimo i oslobađamo svoju domovinu“, kazao je Aliyev.

Ističući kako su azerbejdžanske snage uspješnim operacijama oslobodile neke od strateških tačaka, Aliyev je poručio da azerbejdžansku vojsku više niko ne može otjerati s tog područja.

Ponovo ćemo uspostaviti cjelovitost Azerbejdžana. Armenski narod to treba da shvati. Zločin je to 30 godina okupirati tuđu teritoriju, rušiti i protjerivati milion mještana i vršiti genocid nad azerbejdžanskim narodom“, kazao je Aliyev.

Naglasivši da je Karabah historijski i suvereni dio Azerbejdžana, Aliyev je kazao se Azerbejdžan bori za pravedni cilj uspostave vlastite teritorijalne cjelovitosti.

Mi se borimo za ispravnu stvar i istinu. Mi smo upravu sa historijskog i međunarodnopravnog gledišta. Jedini uslov Azerbejdžana je povlačenje armenske vojske. Ukoliko se armenska vojska povuće sa okupirane teritorije, sukobi će stati. Međutim, ja sam rekao da Azerbejdžan ima pravo da ovo pitanje riješi vojnim putem, ako to ne može pregovorima. To pravo nam daju narod Azerbejdžana i međunarodno pravo“, poručio je Aliyev.

Zahvalivši se Turskoj za podršku u tom procesu, Aliyev je kazao da iz Turske dobija mnogo poruka podrške i kako bratska Turska želi na sve načine podržati tu pravednu borbu.

Zahvalan sam na tome, ali ne treba nam ta vrsta podrške jer Azerbejdžan ima jaku vojsku. U ime naroda i lično ime se zahvaljujem bratskoj turskoj i bratu Recepu Tayyipu Erdoganu na ustrajnom i bratskom stavu. Njegov stav je dokaz da Azerbejdžan nije sam. Turska je uz Azerbejdžan i Azerbejdžan je uz Tursku“, kazao je Aliyev.

Aliyev je također kazao kako armenske snage spremaju nove napade na azerbejdžanska naselja, a kako azerbejdžanske snage nikada nisu gađale civilne mete i kako je kao vrhovni komandant izdao jasnu naredbu da se ne smije činiti ništa protiv civilnog stanovništva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje