Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Aleksej Navaljni premješten u kaznenu koloniju od Moskve udaljenu 200 km

Preuzmite sliku

Jedan od glavnih kritičara Kremlja, Aleksej Navaljni, stigao je u dio Rusije, koji se nalazi 200 kilometara istočno od Moskve, a riječ je o kaznenoj koloniji u koju je premješten zbog izdržavanja kazne, saopštilo je u nedjelju moskovsko Javno povjerenstvo za nadzor (ONK).

Aleksej Navaljni stigao je u rusku kaznenu ustanovu u regiji Vladimir gdje će izdržavati svoju kaznu”, stoji u izjavi ONK.

Glavni sekretar povjerenstva Aleksej Meljnikov Interfaxu je rekao da će Navaljni, koji je osuđen na dvije i pol godine zatvora, najprije neko vrijeme boraviti u karanteni, a potom će biti premješten u jednu od kaznenih kolonija u regiji.

Prema izvorima s kojima su kontaktirali novinari agencija TASS i Ria Novosti, Navaljni će ubrzo biti premješten u kaznenu koloniju broj 2 koja se nalazi u gradiću Pokrov, u regiji Vladimir u evropskome dijelu Rusije.

Po pisanju ruskih medija u ovome tipu kolonije vrijede “uobičajena pravila”, a to znači da su zatvorski uslovi nešto manje teški nego u ostalim odjelima te da kaznu ondje odslužuje oko 800 zatvorenika.

U petak je voditelj ruskih zatvorskih službi Aleksandar Kalašnjikov novinare uvjeravao da je Navaljni “premješten ondje gdje bi se trebao nalaziti u skladu s odlukom suda” te da jednom od glavnih opozicionih političara u državi “ne prijeti opasnost za život ili za zdravlje”.

Navaljni će “kaznu odsluživati u apsolutno normalnim uslovima”, rekao je Kalašnjikov, dodavši će zatvorenik, ako bude želio, učestvovati u nekim aktivnostima u proizvodnim pogonima.

Ovakve kaznene kolonije nasljeđe su Sovjetskog Saveza. Većina zatvorskih kazni u današnjoj Rusiji odslužuje se upravo u takvim zarobljeničkim logorima koji su često vrlo udaljeni od svih većih gradova i ostalih sadržaja. Rad zatvorenika ondje je obavezan, a najčešće je riječ o radionicama za šivanje ili onima u kojima se izrađuje namještaj.

U četvrtak su Navaljnijevi advokati i rodbina izvijestili javnost o njegovom odlasku iz moskovskoga pritvora u kojemu se nalazio od hapšenja.

Rusko pravosuđe prošle je sedmice potvrdilo osuđujuću presudu za 44-godišnjeg ruskog aktivista zbog slučaja prijevare iz 2014. godine koju on, kao i brojne zapadne države i nevladine organizacije smatraju političkom.

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku iz Njemačke, gdje je proveo gotovo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja za koje optužuje Kremlj. Kažnjen je i zbog “klevete”, a očekuje ga još nekoliko sudskih procesa. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,