Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Albanski jezik postaje službeni jezik još jedne države sa Balkana?

Preuzmite sliku

Prijedlogom zakona o upotrebi jezika, koji je makedonska Vlada uputila u skupštinsku preceduru, predviđeno je uvođenje i albanskog kao drugog službenog jezika.

U članu jedan precizirano je da je na cijeloj teritoriji Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima službeni jezik makedonski i njegovo ćirilično pismo. Albanski jezik, kojim govori najmanje 20 odsto stanovništva, takođe je službeni jezik i njegovo pismo, navodi se u tekstu Prijedloga zakona, koji su objavili makedonsko Ministarstvo pravde i Sekretarijat za sprovođenje Ohridskog dogovora.

Predviđeno je i da građani imaju pravo da upotrebljavaju bilo koji od dva službena jezika i njihovih pisama.

Zakon o jezicima predviđa i da uniforme pripadnika policije, vatrogasne službe i zdravstva u Skoplju i drugim opštinama, u kojima najmanje 20 odsto stanovništva govori službeni jezik različit od makedonskog, budu ispisane na makedonskom i jeziku naroda koji govori drugi službeni jezik.

O dvojezičnosti naziva na vojnim uniformama, kao i o prijedlogu da novčanice i marke sadrže simbole značajne za Makedonce i Albance, biće traženo mišljenje Venecijanske komisije.

Predviđeno je i da nakon usvajanja u Sobranju novi zakon bude dostavljen na mišljenje Venecijanskoj komisiji. Za sprovođenje novog zakona za upotrebu jezika u narednoj godini će iz budžeta biti izdvojeno 1,7 miliona eura. Upotreba albanskog jezika kao drugog zvaničnog jezika dio je platforme albanskih političkih stranaka, koju su usvojile kao preduslov za učešće u koalicionoj vladi Makedonije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje