Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aktivisti Greenpeacea provalili su Volkswagenovu tvornicu i ukrali ključeve iz novih automobila!

Preuzmite sliku

U provali na veliko parkiralište Volkswagena negdje oko 40 aktivista Greenpeacea otvorilo je automobile spremne za isporuku, odnosno transport.

Uzeti su ključevi svih automobila. U videozapisu stručnjak za promet Greenpeacea Benjamin Stephan objašnjava da su aktivisti Greenpeacea stigli biciklima i gumenim čamcima, a zatim provalili u tvornicu Volkswagena u njemačkom gradu Emdenu. Penjali su se ogradama i ljestvama te tako stekli pristup zatvorenom terenu.

Ovdje je bilo oko 400 novih automobila, svi s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Bili su spremni za brodski prijevoz. Navodi se da su aktivisti iz parkiranih novih automobila uzeli gotovo sve ključeve automobila.

Policija je brzo stigla i uz pomoć lokalnih snaga te riječne policije Emden uhapšeno je 14 aktivista. Ostali su pobjegli. Prema Greenpeaceu, VW pokušava napredovati na polju e-mobilnosti i zaštite klime, ali istodobno prodaje milione vozila s dizelskim i benzinskim motorima te želi dodatno povećati udio terenaca koji štete klimi.

Tovrnica u Emdenu proizvodi sve verzije Passata i Arteona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje