Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Aktivista za ljudska prava Osman Kavala osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta

Preuzmite sliku

Turski filantrop Osman Kavala je istanbulski sud proglasio krivim za pokušaj rušenja vlade. Aktivista je osuđen na doživotnu kaznu bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Turski aktivista i filantrop Osman Kavala proglašen je krivim za pokušaj rušenja vlade na istanbulskom sudu u ponedjeljak.

U zatvoru je proveo posljednje četiri i po godine, a da nije osuđen.

Suđenje je privuklo međunarodnu pažnju, dodajući pritisak na veze između Ankare i njenih zapadnih saveznika , budući da se na taj proces naširoko gledalo kao na razbijanje kritičara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. 

Kavala i još sedmorica istaknutih optuženih su se, između ostalih, suočili s optužbama za špijunažu i pokušaj rušenja vlade.

Optuženi su za navodne veze s protestima u Geziju 2013. i pokušajem državnog udara 2016. godine , koje Erdogan smatra dijelom međunarodne zavjere za njegovo svrgavanje.

Optuženi Mucella Yapici je ranije rekao sudu da su skupovi u Geziju 2013. bili “najdemokratskiji, najkreativniji i najmirniji kolektivni pokret u historiji ove zemlje”.

Optužen je za finansiranje talasa antivladinih protesta 2013. godine. Uprkos tome što je oslobođen 2020., on je ponovo uhapšen samo nekoliko sati kasnije pod optužbom za pokušaj rušenja ustavnog poretka u vezi s pokušajem državnog udara 2016. godine. (DW)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje