Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ako živite u Njemačkoj, čuvajte se ovih telefonskih brojeva

Preuzmite sliku

Nažalost, spam pozivi danas su sastavni dio telefonske komunikacije – bez obzira radi li se o mobitelu ili fiksnoj mreži.

Ljudi se često javljaju navodno u ime raznih tvrtki kako bi korisnicima prodali nove ugovore. Nekad se radi i o konkurenciji, a u većini slučajeva korisnike žele namamiti u nepotrebne troškove, piše Fenix-magazin.

Davatelj usluge Cleverdialer nudi aplikaciju za zaštitu od spama, te je analizirao koji su najčešći neželjeni telefonski brojevi zabilježeni u novembru. Neželjene brojeve biste trebali zanemariti ili blokirati.

U novembru je najviše neželjenih poziva došlo iz Frankfurta. Iza telefonskog broja 069244375048 krili su se navodni predstavnici tzv. Glavnog ureda za opskrbljivače energijom, od korisnika su tražili broj strujomjera, ponekad i do sedam puta dnevno, navode njemački mediji.

S ostalih brojeva su upućeni pozivi koji su tražili podatke o računu, navodno radi isplate dobiti (01635844545), nudili su sumnjive ugovore (015210923002) ili su zvali u ime navodnih komunalaca kojima podaci o računu trebaju za otplatu (022165088561). Naravno, sve su to neželjeni lažni pozivi.

Kako biste se pouzdano zaštitili od pokušaja prijevare ili potencijalnih zamki, zlatna pravila su:

– Ne uzvraćajte poziv nepoznatim brojevima.

– Ne biste trebali potvrditi lične podatke preko telefona ili ih sami navesti.

– Ako smatrate da je pozivatelj ili broj sumnjiv, trebali biste ga ignorisati ili blokirati.

– U mnogim slučajevima pomaže jednostavno odbijanje poziva i spuštanje slušalice ako vam se druga strana obrati sa sumnjivim pitanjima, pišu njemački mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,