Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako putujete na odmor u Hrvatsku gorivo obavezno natočite u BiH

Preuzmite sliku

Istraživanje VCÖ-a ujedno pokazuje i kako stoji susjedna Hrvatska s cijenama goriva u odnosu na ostatak Evrope. Tako prema njihovim izračunima, u Hrvatskoj litar dizela košta 1,2 eura, što je ista cijena koju se plaća i u Njemačkoj.

Dizel je zato jeftiniji na benzinskim pumpama u 11 članica EU-a, i to u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji, Španjolskoj, Litvi, Latviji, Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Luksemburgu, u kojem litar dizela košta vrlo povoljnih 0,95 eura.

Utjeha onima koji kupuju dizel u Hrvatskoj može biti ta da je on skuplji u 13 članica Evropske unije, a najskuplji u Švicarskoj, čak 1,41 euro po litri ovog automobilskog goriva. Dizel je prilično skup i u Italiji i Švedskoj (1,35 eura) te Velikoj Britaniji (1,34 eura).

Kada je riječ o eurosuperu, ako želite u Hrvatskoj kupiti 50 litara tog goriva, prema izračunu Austrijskog saobraćajnog kluba trebate platiti 64 eura, odnosno u Hrvatskoj je litra eurosupera oko 1,28 eura.

Jeftinije od toga ćete proći u 13 članica Evropske unije, a to su Slovenija, Slovačka, Španjolska, Estonija, Austrija, Češka, Luksemburg, Litva, Latvija, Mađarska, Poljska, Bugarska i Rumunija. U Mađarskoj, naprimjer, litra eurosupera se plaća 1,11 eura. Ako kupite 50 litara eurosupera, dakle za mnoge modele automobila pun rezervoar goriva, u Mađarskoj je to 8,5 eura jeftinije nego u Hrvatskoj, što indirektno svjedoči o tome koliko se Hrvatskoj isplatila prodaja Ine mađarskom MOL-u.

U Poljskoj je litra eurosupera tek 1,04 eura, a u Rumuniji 0,99 eura, dakle značajno manje nego na hrvatskim benzinskim crpkama.

Eurosuper je skuplji u 12 članica Evropske unije i Švicarskoj u odnosu na Hrvatsku. Najskuplji je u Holandiji, u kojoj se za litru mora platiti 1,52 eura te u Italiji, u kojoj litra eurosupera košta 1,5 eura. Odmah ispod njih je Grčka, u kojoj za litru eurosupera trebate platiti 1,48 eura. Eurosuper je još skuplji u Finskoj, Danskoj, Portugalu, Švedskoj, Irskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Belgiji, u kojoj eurodizel košta 1,3 eura po litri.

Poređenja radi, u BiH trenutno litar dizela u prosjeku košta oko 1,9 KM, litar benzina 95 BMB 2,15, a 98 BMB 2,25 KM.

Stoga ukoliko putujete u Hrvatsku, svakako savjetujemo da u Bosni i Hercegovini natočite pun rezervoar goriva. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,