Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Afrika: Velike prevare s kupovinom oružja

Preuzmite sliku

Vojske afričkih država se naoružavaju. Naročito SAD i Evropa daju puno novca kako bi poduprli afričke države u borbi protiv terorizma. A to privlači korumpirane trgovce oružjem.

Već više od 20 godina južnoafrički autor i bivši zastupnik Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Andrew Feinstein bavi se istraživanjem međunarodne trgovine oružjem. Proteklih godina je uočio da Afrika sve više privlači međunarodne trgovce oružjem. „Tamo gdje ima oružanih sukoba, koje primjera radi izazivaju terorističke skupine kao što je Boko Haram, ili građanskih ratova kao u Sudanu ili Južnom Sudanu, tu nisu daleko ni trgovci oružjem“, kaže ovaj politolog i autor knjige „Trgovina oružjem: globalni poslovi sa smrću“. Većinom se kod trgovine oružjem u Africi radi o korupciji i prijevari u velikim razmjerima, kaže Feinstein.

Skandal u Nigeru – vrh ledene sante

Feinstein je nedavno objavio pojedinosti naročito drskog prevarantskog skandala: slučaj se događa u Nigeru, jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja, koja se nalazi u ratu protiv terorista iz susjednih država. Ta je zemlja između 2011. i 2019. kupila oružje i vojnu opremu vrijednu oko milijardu američkih dolara. Novac su na raspolaganje stavili prije svega SAD, Francuska i druge članice EU-a, a s ciljem kako bi Niger bio opremljen za borbu protiv islamističkog terora u sklopu saveza G5-Sahel (Burkina Faso, Čad, Mali, Mauretanija i Niger su sklopili savez s ciljem borbe protiv siromaštva i terorizma).

Istraživanja novinarske mreže “Organized Crime and Corruption Reporting Project” (OCCRP), u kojima je sudjelovao i Andrew Feinstein, pokazala su da su se pritom obogatili prije svega posrednici u trgovini oružjem iz Nigera, ali i Rusije i Ukrajine. „Velik dio te milijarde je završio u džepovima korumpiranih posrednika, a ne u oružju i opremi nigerske vojske“, kaže Andrew Feinstein. Velika količina novca nije ojačala sposobnosti djelovanja nigerske vojske nego je obogatila prevarante, kaže on.

 • Prividni tender nepostojećih kompanija

  Obogatila su se prije svega dva nigerska poduzetnika s bliskim vezama s krugom ljudi oko predsjednika države. Oni su dogovorili kupovinu oružja u Kini, Rusiji i Ukrajini, a pritom lažno prikazali ponude različitih nepostojećih tvrtki. Nigerski posrednici su kontrolirali prividne kompanije koje su imale samo poštanski sandučić u Velikoj Britaniji, Ukrajini i Češkoj i sami poslali lažne ponude. Tako je izgledalo da postoji natječaj. Na kraju je odabrana jedina stvarna ponuda s previsokim cijenama oružja. Plaćanje je obavljeno preko dvojbenih finansijskih ustanova, a jedan dio novca je vraćen posrednicima u Nigeru.

  To proizlazi iz internog izvještaja nigerske vlade u koji su uvid imali Feinstein i novinari OCCRP-a. U izvještaju nigerske vlade navode se brojni prevarantski poslovi s trgovinom oružjem. Tako su 2016. od ruske državne izvozne agencije Rosoboronexport kupljena dva borbena helikoptera tipa MI-171Sh za 55 miliona eura, što je gotovo 20 miliona eura više nego normalna cijena.

  Novac iz prevarantskih poslova opran u Njemačkoj?

  Kod brojnih poslova su u cijenu uračunate posredničke provizije za nigerske posrednike i novac za podmićivanje ruskih i ukrajinskih isporučitelja. Ruske kompanije su navodno novac djelomice prale u Njemačkoj, kaže Feinstein u razgovoru za DW. „Istražnim organima je teže slijediti trag novca kad se plaćanje obavlja preko različitih banaka s različitim sjedištima.“ Ako se plaćanje obavlja preko banaka u Njemačkoj onda to kod američkih istražitelja koji se bore protiv pranja novca obično izaziva manje sumnje nego ako plaćanje ide preko neke banke u Rusiji, kaže Feinstein.

  Jedan od glavnih nigerskih posrednika Aboubacar Hima imao je lične kontakte s bivšim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, a u češkom Pragu je kupio više stanova. Nigerski posrednici su u međuvremenu uselili u skupe vile u glavnom gradu Nigera Niameyu.

  Niger nije jedini slučaj

  Aktivist protiv korupcije Paul Holden kaže da izvještaj nigerske vlade pokazuje kako te stvari funkcioniraju. Izvještaj potvrđuje da je trgovina oružjem naročito privlačna za korupciju, kaže Holden koji je rođen u Južnoafričkoj Republici i koji je osnivač londonske organizacije za borbu protiv korupcije Shadow World Investigations.

  Skandal iz Nigera nije jedini slučaj, kaže Paul Holden. „U Africi definitivno ima puno više korupcije povezane s trgovinom oružjem. Na trgovinu oružjem otpada 40 posto korupcije u svjetskoj trgovini, a nažalost to se odnosi na brojne afričke zemlje.“

 • Pritom pokretači korpucije nisu samo afrički posrednici, kaže Holden. Oni u pravilu imaju pomagače na sjeveru, koji se ne moraju bojati sudskog progona. I to ne samo u manje transparentnim zemljama kao što je Rusija, kaže Holden. On podsjeća na jedan predmnijevani slučaj korupcije iz 2000. godine koji se ticao Južnoafričke Republike i Njemačke: Južnoafrikanci su od jednog njemačkog konzorcija kupili četiri ratna broda tipa Meko A-200 za 731 miliona eura. Pritom su Nijemci navodno platili mito od više miliona eura. Ali, istraga u obje zemlje nije uspjela ništa dokazati.

  „Velik dio oružja koje se isporučuje Africi potiče iz Evrope i Sjeverne Amerike. Te zemlje snose veliku suodgovornost za to da osiguraju da njihova poduzeća ne plaćaju mito na afričkom kontinentu. A oni to mogu učiniti tako što će pojačati borbu protiv korupcije“, zaključuje Holden. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,