Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Afera koja je potresla Austriju: Djevojka sa snimka je studentica iz BiH, plaćali je 7.000 eura po danu?

Preuzmite sliku

Heinz-Christian Strache (50) zbog kojeg je pala vlada u Austriji bi mogao ući u EU parlament. Očito mu video afera nije previše naštetila.

Podsjetimo, on i kolega iz austrijske Slobodarske stranke (FPÖ), Johann Gudenus, su snimljeni u vili na Ibizi kako blate premijera, dogovaraju kupovinu novina i objašnjavaju navodnoj nećakinji oligarha kako da zaobiđe zakon i investira novac u njihovu stranku, prenose 24sata.hr.

Mediji u Austriji pišu kako su četvorica namjestili video aferu dvojici FPÖ-vaca. To su odvjetnik iz Beča, jedan detektiv i dva stručnjaka za sigurnost. Navodno ih je motivirala osobna osveta i averzija prema politici Stracheove stranke.

Tvrde i da je tjelesni čuvar bečkog advokata bio upoznat s detaljima Stracheovog privatnog života.

Krone.at piše i ko je misteriozna djevojka koja se predstavljala da je rodica ruskog oligarha i koja je tvrdila da je zainteresovana ulagati ruski novac u Austriju.

Krone piše da je riječ o studentici agrikulture koja je porijeklom iz BiH. Za svoj performans u tom videu bila je plaćena 7.000 eura po danu.

Navodno je zadivila Gudenusa detaljnim znanjem o lovu i šumarstvu i tako je uspjela dogovoriti fatalni susret na Ibizi.

Ipak, niko drugi nije potvrdio ove informacije koje donosi Krone. Advokat bečkog advokata iz ove priče nije htio komentarisati te navode. Ured bečkog tužitelja otvorio je istragu, ali nije potvrdio koje su mete istrage.

Vlada konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza pala je u ponedjeljak nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.

To je epilog afere u čijem je središtu objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj rodici ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je razvrgnuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zahtjev za glasanje o povjerenju vladi 32-godišnjeg kancelara podnijeli su u ponedjeljak socijaldemokrati a podržao ih je donedavni Kurzov koalicijski partner Slobodarska stranka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje