Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto: Evo kakvo vrijeme nas očekuje na Balkanu

Preuzmite sliku

Padavine bi trebale da dosegnu historijski prosjek za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve širom Balkana.

Stručni tim prognostičara platforme AccuWeather objavio je detalje o tome kakvo nas vrijeme čeka ovog ljeta, koje počinje u srijedu, 21. juna, oko tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna.

Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji su zajedno proučavali vremenske prilike širom kontinenta više od tri decenije, pomno su proučili prethodne godine i vremenske obrasce širom svijeta kako bi ustanovili glavne teme nadolazeće sezone.

Meteorolozi AccuWeathera pojašnjavaju da će ljetnje vrijeme ubrzo početi u srednjoj i sjevernoj Evropi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prelaz na ljetnju sezonu. Iako nadolazeća sezona možda neće biti tako sparna kao ranija ljeta, stručnjaci kažu da bi se mogla pokazati jednako opasnom zbog šumskih požara, velike suše i lošeg vremena.

Koji bi dio kontinenta mogle zadesiti česte oluje? Gdje će nedostatak kiše izazvati povećani rizik od požara? Odgovori na to i više mogu se pronaći u opsežnoj AccuWeatherovoj ljetnjoj prognozi za Evropu 2023, a ono što nas najviše zanima je kakvo vrijeme se prognozira u našim krajevima.

Oluje na Balkanu

Ljetnja prognoza AccuWeathera ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerovatniji koridor koji će se suočiti s češćim padavinama, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

Padavine bi trebale da dosegnu historijski prosjek za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve širom Balkana, kaže Rojs.

Međutim, iako će padavine pomoći u suzbijanju sušnih uslova u regionu, mogle bi imati štetne posljedice za neke zajednice.

– Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vjetrove i grad – rekao je Roys.

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati i značajnim rizikom od iznenadnih poplava jer padavine bi trebale rasti, kako se očekuje, iznad historijskog prosjeka za sezonu.

Ipak, nije izgubljena svaka nada da će ljetnji planovi i godišnji odmori biti potpuno isprani jer, prema Rojsu, tokom ljeta se očekuju i “lijepi periodi”.

Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad historijskog prosjeka u cijelom regionu tokom juna, jula i augusta.

– Očekujemo da će broj dana s temperaturom od 32 Celzijusa ili više biti malo iznad historijskog prosjeka ovog ljeta – rekao je Roys.

Suše prijete većem dijelu evropskog kontinenta

Kada su u pitanju druge regije, kao što je jugozapadna Evropa, ljetnja prognoza AccuWeathera predviđa velike suše i malo padavina koje bi mogle ublažiti taj efekat.

Evropska opservatorija za sušu daje lošu sliku na većem dijelu Pirenejskog poluostrva, južne Francuske i sjeverne Italije gdje suša još traje.

– Iako će ovog ljeta povremeno biti padavina, svakodnevnih grmljavinskih oluja ili sličnih stvari, padavine neće biti proširene niti značajne – rekao je Roys.

Roys je brzo istakao da bujične poplave koje su uslijedile u sjevernoj Italiji kada je sredinom maja pala sezonska količina kiše nisu imale efekta u ublažavanju suše.

Ranije ove godine, izvještaj koji je objavila Služba za klimatske promjene Copernicus detaljno je opisao kako je ljeto 2022. bilo najtoplije zabilježeno za evropski kontinent, oborivši prethodni rekord postavljen samo godinu dana prije u ljeto 2021. Opasno vreli uslovi uticali su na gotovo svaki aspekt života, odnijevši hiljade života i pogoršavši sušne uslove, što je rezultiralo zapanjujućim otkrićima duž isušenih riječnih korita.

Uopšteno, očekuje se da će ekstremne vrućine biti rjeđe širom kontinenta u poređenju s posljednjim godinama, prema Roysu.

– Postat će vruće, posebno od Pirenejskog poluostrva do južne Francuske i sjeverne Italije, ali ekstremna rekordna vrućina prošlog ljeta vjerovatno se neće ponoviti – rekao je Roys.

Također, blaži uslovi tokom noćnih sati mogli bi dovesti do temperatura iznad prosjeka za ljeto u cjelini na ovim prostorima. Stručnjaci za AccuWeather kažu da bi to moglo dovesti i do zdravstvenih opasnosti.

– Velika većina zgrada u Evropi napravljena je da zadrži toplinu, pa ako se ta mjesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne snižavaju toliko preko noći, izložit ćete se većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s toplotom jer ljeto napreduje – objasnio je Roys.

Meteorolozi AccuWeathera kažu da je istočna Evropa područje kontinenta za koje je manje vjerovatno da će doživjeti česte talase vrućine u nadolazećoj sezoni. U cjelini, temperature će se vjerovatno kretati blizu prosjeka tokom ljetnjih mjeseci.

Sušno, toplo ljeto može povećati rizik od požara u Skandinaviji

Očekuje se da će ljeto biti suvlje i toplije – u poređenju s prosjekom – na sjevernoj polovini kontinenta, uključujući Irsku, veliku Britaniju i Skandinaviju.

– Postoji rizik da se u Skandinaviji ponovi 2018. kada je dugotrajno toplo i sušno vrijeme uzrokovalo izbijanje šumskih požara širom regije – rekao je Rojs.

– Regija nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim uslovima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje