Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dvojica papa istovremeno proglašeni svecima

Ogromna masa ljudi okupila se u nedjelju u Vatikanu kako bi prisustvovala istorijskoj ceremoniji na kojoj su dvojica papa – Ivan Pavao II i Ivan XXIII – proglašeni svecima.

Misu koju su zajednički predvodili papa Franjo i njegov prethodnik Benedikt posmatralo je skoro milion hodočasnika i golema TV i radijska publika, prenosi BBC.

Skoro 100 delegacija prisustvuje ceremoniji, među kojima i kraljevski dostojanstvenici kao i šefovi država i vlada.

To je prvi put da se dvojica papa istovremeno kanoniziraju.

Analitičari tvrde kako je taj potez pokušaj da se ujedine konzervativni i reformističiki tabori unutar Rimokatoličke crkve.

U svojoj propovjedi, papa Franjo je odao počast dvojici novih svetaca kao “ljudima od hrabrosti”.

– Oni su bili sveštenici, biskupi i pape 20. vijeka. Oni su proživjeli tragična dešavanja tog vijeka, ali ona ih nisu nadvladala. Za njih, Bog je bio jači – izjavio je papa Franjo.

 • Final Preparations Are Made For The Canonisation Of Pope John Paul II And Pope John XXIII
 • Specijalni autobusi, vozovi i brodovi prebacili su hiljade vjernika u Rim kako bi prisustvovali dvosatnoj ceremoniji koja je počela u 10 sati po lokalnom vremenu.

  Neki su tokom noći spavali u vrećama za spavanje na mjestima što je moguće bliže Trgu Svetog Petra kako bi bili među prvima kada ceremonija započne.

  Ogromni ekrani postavljeni su na obližnje ulice i na druga mjesta u Rimu za one koji nisu bili u stanju da dođu na trg.

  Vatikan je potvrdio u subotu da će 87-godišnji Benedit, koji je sada zvanično dobio titulu pape emeritusa, učiniti rijetko javno pojavljivanje skupa sa svojim nasljednikom.

  Benedit XVI posto je prvi papa koji je odstupio s tog položaja u 600 godina, kada je podnio ostavku zbog zdravstvenih razloga prije godinu dana.

  Proces poroglašenja svetaca obično je veoma dug i skup.

  Ivan Pavao II, čiji je pontifikat okončan u 2005. godini, proglašen je, međutim, svecem u samo devet godina.

  Mnogi u golemoj masi koja se okupila dok je on ležao na samrti uzvikivali su “santo subito”, što znači “svetac odmah”.

  Nasuprot njemu, italijanski papa Ivan XXIII, poznat kao “Dobri Papa” nakon svog pontifikata iz perioda 1958-63. godine, iznenadno je i nedavno izabran za kanonizaciju od pape Franje.

  Dopisnik BBC-ja iz Rima David Vilej navodi da postoji politička dimenzija istovremene kanonizacije.

  Istovremeno kanonizirajući Ivana XXIII – papu koju je uveo reformski pokret u Crkvu – i Ivana Pavla II – papu koji se striktno držao tradicije – papa Franjo je vješto izbjegao svaku kritiku da zauzima stranu u bilo kojem taboru unutar Rimokatoličke crkve. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,