Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dva miliona ruža pretvoreno u umjetnička djela (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom obilježavanja 92. rođendana bivšeg predsjednika Azerbejdžana Hajdara Alijeva u azerbejdžanskoj prijestolnici je organiziran Praznik ruža (Gul Bajram) i park ispred predsjedničke palate pretvoren je u cvijetni vrt sa umjetninama izrađenim od ruža i cvijeća, javlja Anadolu Agency (AA).

Gul Bajram je tradicionalna manifestacija u Bakuu, a tom prigodom je iz različitih dijelova svijeta doneseno više od dva miliona ruža i drugog cvijeća koje se pretvorene u umjetnička djela.

Na ulasku u park su formirani dugi redovi znatiželjnih građana, a park su posjetile i brojne diplomatske delegacije.

Umjetnici su nakon višednevnog rada park ukrasile brojnim cvijetnim skulpturama i maketama aviona, auta, muzičkih instrumenata, životinja i likova iz crtanih i animiranih filmova.

Među umjetničkim kreacijama od cvijeća su bili sportski simboli kao svojevrsna najava evropskih sportskih igara koje će sredinom juna biti održane u Bakuu, što je ujedno i najveće sportsko takmičenje koje je Azerbejdžan organizirao.

I aktuelni predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je sa članovima porodice i zvaničnicima posjetio mezar Hajdara Alijeva, a potom i park u kojem je organiziran Praznik ruža. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje