Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dan mladosti u Kući cvijeća: Tito je bio “čuvena faca” (FOTO)

Preuzmite sliku

Odajući poštu doživotnom predsjedniku SFR Jugoslavije Josipu Brozu Titu i njegovoj supruzi Jovanki Broz, hiljade posjetilaca iz svih krajeva bivše države danas je obilježilo nekadašnji praznik Dan mladosti u Kući cvijeća, mjestu gdje su sahranjeni.

Glasnogovornica Muzeja istorije Jugoslavije Ana Radić rekla je za Anadoliju da je Dan mladosti, odnosno 25. maj jedan od najposjećenijih dana u Muzeju istorije Jugoslavije, a tim danom Muzej obiđe i do pet hiljada osoba. Kako je navela, ove godine je Kuću cvijeća do 13 sati, obišlo nešto manje od dvije hiljade ljudi.

“Zanimljivo je da za razliku od ostalih dana kada 80 posto posjete našem Muzeju čine ljudi iz Zapadne Evrope, Japane, Kanade, Kine, ovo je dan kada je posjeta uglavnom iz zemalja bivše Jugoslavije. Bilo je danas dosta Slovenaca, Makedonaca, posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i dosta Udruženja boraca sa prostora cijele bivše Jugoslavije”, navela je Radić.

Sjećanje na vrijeme blagostanja

Navodeći da uglavnom stariji posjetioci, koji se sjećaju Titovog vremena, podijele sa zaposlenima u Muzeju svoja sjećanja, Radić je rekla:

“Uglavnom se sjećaju nekog vremena kada je bilo mnogo više sigurnosti, mnogo više solidarnosti među ljudima. Takođe pamte da su više mogli da putuju, da je naša zemlja uživala veći ugled i prosto jedno vrijeme, koje oni pamte kao vrijeme blagostanja.”

 • dan-mladosti-u-kuci-cvijeca-tito-je-bio-cuvena-faca-2015003
 • Jedan od posjetioca koji već 35 godina dolazi u Kuću cvijeća na ovaj dan, Miodrag Milošević iz Smedereva istakao je da će i dalje dolaziti, dok god bude mogao i dodao:

  “Dolazim jer mi je žao Tita i žao mi je što ovo društvo ne može da bude kao kada je bio on. Kada je on bio, mnogo je bilo bolje.” 

 • dan-mladosti-u-kuci-cvijeca-tito-je-bio-cuvena-faca-2015006
 • Zorka Bošković iz Beograda je navela da “Tita obožava” i istakla:

  “Čitav život je on za mene bio idol. Svaka mu čast. Ne samo da ga mi volimo, nego su ga voljeli iz cijeloga svijeta. Ne samo da su ga znali, sa njim su se i družili i viđali. Ja kažem, on je bio čuvena faca.” (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,