Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čula se pjesma ”Sarajevo ljubavi moja”: Vučić i Izetbegović igrali šah na Kalemegdanu (FOTO)

Preuzmite sliku

Nakon zvanične posjete i šetnje po Knez Mihailovoj ulici i parkom beogradske tvrđave Kalemegdan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović te članovi Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović i premijer Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se da će današnja posjeta doprinjeti poboljšanju odnosa Srbije i BiH, javlja Anadolu Agency.

Njih četvorica su u popodnevnim satima krenuli u šetnju Knez Mihailovom ulicom, gdje su u jednom od restorana popili kafu uz muziku uživo, a neke od pjesama koje su se čule bile su „Sarajevo ljubavi moja“, i „Čudna jada od Mostara grada“.

Na Kalemegdanu, u parku im je upriličen kulturni program, a nastupio je i folklor. Nakon toga su premijer Vučić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odigrali partiju šaha.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na kraju šetnje u izjavi novinarima rekao da je uvjeren “da smo na putu kojem neće biti povratka nazad i da će od toga imati velike koristi svi građani u Srbiji i Bosni i Hercegovini.”

„Uvjeren sam da ćemo naći dovoljno načina i razloga da unaprijedimo našu ekonomsku saradnju, a da ćemo iskreno i otvoreno govoriti o svim problemima iz prošlosti, razmišljajući o tome kako da prije svega gradimo dobru budućnost za sve nas“, rekao je Vučić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je zahvalnost premijeru Srbije koji ih je pozvao kako bi „pokazao jedno veliko srce i jedan domaćinski ambijent i atmosferu ili kulturu od koje smo svi danas mogli nešto naučiti“.

„Hvala svim građanima Beograda koji su bili uz nas, kojima smo uskratili malo njihove privatnosti zato što smo došli, pa je moralo biti i malo gužve, ali mi smo kazali danas puno toga što će vjerovatno u naredne dvije tri godine učiniti da Balkan bude središte za čitav svijet, a meni je primaran zadatak da nakon ovoga ne pravimo pauze, nego da jednom ubrzanom dinamikom gradimo najveću razinu saradnje i prijateljstva BiH i Srbije“, rekao je Čović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao u izjavi novinarima da je on tražio da dođu u Beograd, a da ne idu u Karađorđevo, kako bi vidjeli reakciju naroda, koju je ocijenio kao dobru te dodao da su se premijer Vučić i Beograđani pokazali kao dobri domaćini.

„Beograd je grad mojih predaka, mi smo ovdje stotinama godina živjeli i ja sam ovdje uvijek volio doći. Zadnjih 25 godina nisam prošetao njegovim ulicama i danas sam iskoristio priliku da to na ovaj način uradim. Lijep grad, širok, sa velikim parkovima, prospektima, sa dimenzijom velegrada“, rekao je Izetbegović.

Navodeći da smatra da je danas okrenuta jedna nova stranica u odnosima država i naroda, Izetbegović je rekao:

 „Biće oscilacija, biće kriza, namjernih podmetanja da to ne ide u pravom smjeru, ali generalno će stvari ići u pravom smijeru jer mislim da je nakon stotina godina ovakvih iskustava, rušenja države, umjesto da je pravimo, konačno vrijeme da pokušamo praviti 100 godina mira.“

Mladen Ivanić je naveo da je posjeta bila jako topla, ne samo zbog topline dočeka, već i zbog današnjeg vremena i dodao:

„Ali, mislim da današnja posjeta znači sigurno jedan novi, ozbiljni pomak u odnosima BiH i Srbije, ali rekao bih i podizanja standarda u cijelom regionu. Nakon ove posjete, koja je došla u pravom momentu, nakon teških događaja, mislim da će otvoriti novi put, bolje odnose, puno stvari o kojima smo govorili, ali prije svega, atmosferu. Ova današnja pozitivna atmosfera je možda i najbolja stvar od svega što se desilo“, naveo je Ivanić u izjavi novinarima na Kalemegdanu. (Tuzlanski.ba/AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: