Petak, 6. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Crna Gora: Skupštinski Odbor za međunarodne odnose podržao sporazume o granici sa BiH i Kosovom

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore podržao je danas Sporazum o državnoj granici Crne Gore sa Kosovom i Ugovor o granici sa Bosnom i Hercegovinom, koji su potpisani u Beču 26. avgusta. Odbor je crnogorskom parlamentu uputio predlog za usvajanje ova dva sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Milan Paunović, predstavio je pred Odborom rezultate rada Komisije, koja je vodila pregovore sa Kosovom i BiH oko državne granice.

Paunović je kazao da su ova dva sporazuma najznačajnija koje je Crna Gora potpisala od njenog osamostaljenja.

“Nosim veoma pozitivne utiske prilikom razgovora oko razgraničenja sa predstavnicima BiH i Kosova. Potpisivanjem ovih Sporazuma, Crna Gora, BiH i Kosovo su pokazali da mogu rješavati i ovakve zadatke bez posrednika”, kazao je Paunović.

Pregovori u vezi razgraničenja i utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Kosova počeli su novembra 2012. godine, a završeni u junu ove godine. Na završnom sastanku komisija za granicu Crne Gore i Kosovo, 8. 9. i 10. juna 2015. godine u Prištini, usaglašena su i parafirana sva granična dokumenta o razgraničenju i utvrđivanju granice između dvije države.

Pregovori u vezi razgraničenja, utvrđivanja granice i pripremama za zaključivanje međunarodnog ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH, počeli su oktobra 2008. godine, a završeni maja 2014. godine. Na završnom sastanku komisija za granicu Cme Gore i BiH, 26. i 27. maja prošle godine u Sarajevu, usaglašena su i parafirana sva granična dokumenta od komisija i stručnih grupa. Vlada Crne Gore, 12. juna 2014. godine, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojila je Izvještaj o vođenju pregovora na pripremama za zaključivanje Ugovora o državnoj granici izmedu Crne Gore i BiH i ovlastila ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, da ga u ime Vlade potpiše Ugovor. Crna Gora je Sporazume o granici sa Kosovom i BiH potpisala u Beču, 26. avgusta.

Paunović je na današnjoj sjednici Odbora istakao da su pregovori sa Kosovom bili veoma teški.

“Ovim sporazumima niko ništa nije dobio ni izgubio, samo smo potvrdili ono što je nekada i bilo. Uvjeren sam da će ovi sporazumi biti ratifikovani u parlamentima BiH i Kosova”, kazao je Paunović, napominjući da Crnoj Gori predstoji obaveza da potpiše sporazum o granici sa Srbijom, naglašavajući da pregovori još uvijek nijesu započeti.

Nikola Gegaj, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je da će potpisani sporazumi Crne Gore sa BiH i Kosovom dati doprinos regionalnoj stabilnosti.

“Crna Gora nema otvorenih pitanja sa svojim susjedima. Vjerujem da će ovim tempom biti okončani i sporazumi sa drugim državama”, kazao je Gegaj.

Danko Šarančić iz Socijalističke narodne partije (SNP) kazao je da u njegovoj partiji smatraju da Kosovo nije država.

“I da je Vlada Crne Gore napravila nedopustivu grešku kada je priznala nezavisnost Kosova. Vidjeli smo da Kosovo nije moglo biti primljeno u članstvo u UNESCO. Ovaj sporzum nema potpuni legitimitet, i ja ću glasati protiv”, istakao je Šarančić.

Svi članovi Odbora jednoglasno su podržali Sporazum o državnoj granici sa BiH, dok su za Ugovor o granici sa Kosovom glasala šest članova Odbora, dok je protiv bio Danko Šarančić iz SNP-a.

Ove dokumente treba da verifikuje crnogorski parlament. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,