Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Priređena bajramska sofra (FOTO)

Preuzmite sliku

Nakon džuma-namaza, ispred beogradske Bajrakli džamije, povodom jednog od najvećih muslimanskih praznika Bajrama, upriličena je tradicionalna bajramska sofra, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije nego što su se okupljeni vjernici poslužili baklavama, sladoledom, drugom hranom i pićem, hor “Isa beg“ izveo je par duhovnih pjesama, ilahija i kasida, a muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić poželio im je srećan praznik.

U izjavi okupljenim novinarima, muftija Jusufspahić rekao je da je poruka današnjeg dana zajedništvo, odnosno da budemo zajedno na pravom putu.

“Put mira među ljudima i dobre volje među ljudima je u stvari put bogoljublja i ja sam prestao da koristim riječ ljubav u kontekstu stvorenja, bogoljub možeš da budeš, čovjekoljub ne možeš jer uvijek si na krivom putu. Možeš da voliš čovjeka, voli se voljom, a ljubavlju se ljubi, a željom se želi, a mi smo malo pobrkali kablove i onda smo počeli ljubavlju da volimo, a voljom da ljubimo, a ljubi se samoga Boga, a onda se voli svako koga je Bog stvorio“, rekao je muftija Jusufspahić.

U ime premijera Aleksandra Vučića, kako bi čestitao praznik svim muslimanima Srbije i čitavog svijeta, bajramskoj sofri prisustvovao je i savjetnik premijera za regionalnu saradnju i vjerske zajednice Vladimir Božović, koji je naveo da je Bajram praznik ljubavi, praštanja i međusobne tolerancije.

Božović je istakao da smatra da je važno da “danas svi budu zajedno, kao što je premijer Vučić pokazao odlaskom u Srebrenicu”.

“Danas smo ovdje svi zajedno građani Srbije i Vlada treba da podstiče ovu raznolikost vjersku, koja samo može zajedno da nam da ploda, da nam da ljubavi, snage, što nam je sada potrebno u ovim trenucima“, istakao je Božović. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,