Četvrtak, 25. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beč najbolji grad za život, Sarajevo na 161. mjestu

Preuzmite sliku

Austrijska prijestonica Beč šestu godinu zaredom je grad koji nudi najbolji kvalitet života u svijetu, pokazalo je istraživanje konsultantske kompanije Mercer. Na listi na kojoj je ukupno 230 gradova nalazi se i glavni grad BiH, i to na 161. mjestu.

Na drugom mjestu našao se švicarski Zürich, a na trećem novozelandski Auckland. Među prvih deset su i München, Vancouver, Dusseldorf, Frankfurt, Geneva i Kopenhagen. Posljednji na listi je glavni grad Iraka Bagdad.

Kada su u pitanje zemlje bivše Jugoslavije, najbolje rangirana je Ljubljana na 75. mjestu, zatim Zagreb na 97, Beograd 141, a Skoplje se nalazi na 160. mjestu Mercerove liste.

Istraživanje Mercera pomaže firmama i organizacijama da procijene plate za svoje radnike u inostranstvu. U istraživanju se upoređuje oko 40 različitih faktora kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura i okolina.

Beč je osvojio najviše bodova u kategorijama odgovarajućih stambenih objekata koji stoje na raspolaganju za iznajmljivanje stranim radnicima, muzičke i pozorišne ponude, ponude restorana i međunarodnih škola, javlja Srna.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,