Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Azerbejdžan, Kina, Pakistan i Iran danas obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama (FOTO)

Preuzmite sliku

Na hiljade muslimana u Kini, Azerbejdžanu, Pakistanu i Iranu jutros su klanjali bajram-namaz, javlja Anadolu Agency (AA).

Održana je i hutba u džamiji Niujie, u glavnom gradu Kine, Pekingu. Poslije namaza, prisutnima se ponudilo jelo i piće. Džamija Niujie jedna je od glavnih turističkih atrakcija i jedna je od najstarijih džamija. Sagrađena je 996. godine, odnosno u doba dinastije Qing. Građena je kineskim stilom i zauzima površinu od 6.000 kilometara kvadratnih i može primiti 10.000 vjernika. Više puta je vršena restauracija ove džamije.

Također se i u Azerbejdžanu bajram-namaz se klanjao dan kasnije. Razlog tome je bila fetva koju je dala Islamska zajednica na Kavkazu. Džamije Ihliyyat, Karacukur, Tezepir u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu, bile su pune. Zbog velike posjećenosti, bilo je i onih koji su ovaj namaz klanjali na ulici i u dvorištima. Oni su u svojim dovama spomenuli probleme progonstva s kojima se muslimani širom svijeta susreću te su molili za oslobađanjem od okupatora.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev uputio je bajramsku čestitku u kojoj je naglasio da je Azerbejdžan zemlja u kojoj žive narodi različitih vjera i nacija i istakao kako je od vitalne važnosti da svi žive u miru. Povodom dolaska Ramazanskog bajrama, u državi su službeno proglašena četiri neradna dana.

U Azerbejdžanu postoji i običaj koji se naziva “crni bajram”. Muslimani, posjećuju kuće onih koji su preminuli između dva Bajrama. U kućama u kojima je neko preminuo u protekloj godini dana, postavlja se posebna trpeza. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,