Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Astronauti se vratili na Zemlju poslije godinu dana: Slijede ispitivanja uticaja svemira na tijelo (FOTO)

Soyuz kapsula u kojoj su se nalazili astronauti sletjela je u 5:25 sati u Kazahstanu, čime je završena jedna od najdužih svemirskih misija

Američki astronaut Scott Kelly sletio je danas na Zemlju nakon godinu dana provedenih u Međunarodnoj svemirskoj stanici, a s njim su se vratili i ruski kosmonauti Mikhail Kornienko i Sergey Volkov koji su u svemiru proveli 340 dana.

Soyuz kapsula u kojoj su se nalazili astronauti sletjela je u 5:25 sati u Kazahstanu, čime je završena jedna od najdužih svemirskih misija. Po otvaranju kapsule Kelly se nasmiješio i ćaskao sa ljekarima i brojnim fotografima.

“Vazduh je sjajan ovdje, ne znam zašto ste se svi okupili oko mene”, našalio se astronaut po sletanju.

Portparol NASA Rob Navias izjavio je da astronaut izgleda dobro, kao i da se osjeća isto kao i kada je misija počela. Kelly je postavio američki rekord kao astronaut NASA koji je ukupno proveo 540 dana u svemiru.

Nakon njegovog povratka na Zemlju NASA planira da pokrene medicinska istraživanja koja će pomoći da se stekne uvid u to kako produženi boravak u svemiru utiče na ljudsko tijelo, što bi moglo da bude ključna stvar u slanju astronauta na Mars.

NASA će upoređivati Kellyjevo zdravstveno stanje sa njegovim jednojajčanim bratom blizancem, takođe astronautom, koji je sve vrijeme proveo na Zemlji. Ispitivaće se imuni sistem, bakterije u crijevima, gubitak mišića i gustine kostiju, mentalno zdravlje i drugi zdravstveni aspekti boravka u svemiru. (beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,