Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Alić: Suđenje Jurišiću pokušaj Beograda da odgovornost za rat prebaci unutar BiH

Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje (IPP) iz Tuzle Sinan Alić ocijenio je da Srbija sa suđenjem Iliji Jurišiću pokušava da odgovornost za ratne sukobe prebaci unutar Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

On je danas u Beogradu, kritikujući tužioca da “osam godina juri nevinog čovjeka, a svoj odgovor na žalbu prilaže na jednoj stranici” rekao da je suđenje Jurišiću farsa.

 • ilija_jurisic_tuzla_aa_picture_20150401_4932575_web
 • “Srbija, generalno srpska politika pokušava, ko god je vodio, Vučić (Aleksandar, premijer Srbije op.a) ili neko poslije Vučića, da za dešavanja u BiH prikaže kako nisu odgovorni samo Beograd i njihovi trabanti u Banjoj Luci, nego da ima odgovornosti u unutar BiH”, rekao je Alić novinarima ispred Apelacionog suda u Beogradu gdje je danas održana javna rasprava pred Vijećem za ratne zločine, po žalbi odbrane na prvostepenu presudu Iliji Jurišiću.

  Alić je nakon održanog ročišta, gdje su pročitane dosadašnji spisi i presude Jurušiću i iznesena žalba odbrane, rekao da se vlasti u Beogradu služe lažima, kako je rekao, “kao fundamentalnim oblikom srpskog ponašanja što kaže otac srpske nacije Dobrica Ćosić”.

  On je ukazao da je Ilija Jurišić u Apelacionom sudu dobio satisfakciju na taj način što je pušten iz pritvora, ukinuta mu je prvostepena presuda od 12 godina zatvora i smijenjeno prvostepeno sudsko Vijeće za ratne zločine.

  “Vjerujemo da će ovaj sud, zbog svog dostojanstva sačuvati obraz pravosuđa ove države i rehabilitirati je. Sramna adresa ove države je tužilaštvo koje stanuje u Ustaničkoj ulici, tu su svi problemi”, naveo je Alić dodavši da politika još uvijek pokušava, a nekad to sudije i ne dozvoljavaju, da se vrši pritisak na donošenje presuda.

 • sinan-alic-aa_picture_20150402_4946826_web
 • “Pravosuđe u ovom regionu je katastrofa, to važi i za Sarajevo i za Zagreb”, prokomentarisao je Alić.

  Javni dio sjednice u postupku poznatijem kao “Tuzlanska kolona” danas je završen, a Apelacioni sud više nema mogućnost vraćati predmet na niže sudove, nego da Sudsko vijeće nakon rasprave u zakonskom roku saopći presudu.

  Druga mogućnost je ponovno otvaranje rasprave i analiziranje dokaza.

  Ilija Jurišić je pred Višim sudom u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora 2. decembra 2013. godine za ratni zločin i upotrebu nedozvoljenih sredstava, kada je kolona tadašnje Jugoslovenske narodne armije, 15. maja 1992. godine napuštala Tuzlu, a sukob se dogodio u naselju Brčanska Malta.

  Uhapšen u maju 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, pritvor mu je ukinut u oktobru 2010. godine.

  U ponovljenom postupku, izricanjem druge prvostepene presude Jurišiću, odbrana je tražila oslobađanje, dok je Tužilaštvo za ratne zločine tražilo kaznu od 15 godina zatvora. Prvu prvostepenu presudu Jurišiću, koja je također iznosila 12 godina zatvora, ukinuo je Apelacioni sud 2010. godine, naloživši ponavljanje postupka suđenja s novim sudskim vijećem.

  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,