Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

+18: Objavljen snimak eksplozije bombe u Turskoj (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na internetu je osvanula snimka trenutka eksplozije u gradu Surucu u Turskoj. Turske vlasti smatraju da je za eksploziju odgovorni pripadnici ISIS-a.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je u ponedjeljak da je eksplozija u gradu Surucu u kojoj su poginuli desetine ljudi, bila teroristički napad, javlja Hina.

“Pozivamo sve da ostanu ujedinjeni i mirni pred terorističkim napadom koji je gađao jedinstvo naše zemlje”, kaže se u saopćenju ministarstva, što ga prenosi Reuters.

France Presse javlja kako turske vlasti napad pripisuju ISIS-u.

“Eksploziju je izazvao samoubilački napad”, rekao je jedan izvor iz turskih vlasti koji je želio ostati anoniman. Dodao je da turske vlasti imaju”dobar razlog” vjerovati da je taj napad izvela ekstremistička organizacija ISIS.

CNN je prenio podatak iz ministarstva unutrašnjih poslova da je u napadu na Suruc poginulo 27 ljudi, a stotinu je ranjeno te da bi broj mrtvih mogao rasti.

Suruc je na jugoistoku Turske, uz granicu sa Sirijom, preko puta Kobanea, koji je početkom godine bio poprište žestokih sukoba pripadnika ISIS-a s kurdskim borcima kojima su pomagali američki zračni udari.

Eksplozija se dogodila dok je u vrtu kulturnoga centra Suruca trajao sastanak o obnovi Kobanea koji je stradao u borbama i višemjesečnoj opsadi.

Lokalne bolnice javljaju kako nemaju dovoljno krvi i mole davatelje da pomognu, javlja dpa.

Turski je premijer Ahmet Davutoglu u Suruc poslao trojicu ministara.

I u Kobaneu je u ponedjeljak poginulo dvoje ljudi: eksplodirao je automobil bomba u blizini kontrolne tačke kurdskih snaga, javio je kurdski dužnosnik Idris Nasan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,