Ako ste se ikada zapitali koja je razlika između zelenih i crnih maslina, odgovor je vrlo jednostavan – u vremenu zrenja ploda.
Mnogi ne znaju, ali crne masline su zapravo dozrele zelene masline. Beru se u novembru i decembru, za razliku od zelenih koje se beru barem mjesec do dva ranije. Što duže maslina zrije, njena boja se mijenja – od zelene do rubin crvene, a tada dolaze na red i tamni tonovi ljubičaste boje, koje u konačnici i zovemo – crne masline.
Zelene masline imaju kompaktnije i sočnije meso, a po ukusu su svježije i nekako slađe. One crvenkaste su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne bi zapravo mogli nazvati prezrelima. Što su masline tamnije, to i je meso mekše, a okus intenzivniji i gorči. Crne masline daju ulje zlatnije boje, s nešto manje gorčine, no sam plod, kad je sazrio – ima manje antioksidansa.
Masline, bile one crne ili zelene, sadrže brojne antioksidanse. Neka istraživanja potvrdila su da imaju i svojstva koja sprječavaju razvoj određenih vrsta tumora. Imaju puno vitamina, naročito vitamina E, a i tvari koje čuvaju sistem krvotoka. (gastrosfera.ba)