Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Tigar, meduza ili delfin: Koji je vaš stil roditeljstva i šta to govori o vama?

Roditelji koji drže sve pod kontrolom, popustljivi roditelji ili roditelji koji pokušavaju da naprave balans? Saznajte koji je vaš stil vaspitanja djece.

Nakon knjige “Battle Hymn of the Tiger Mother” u kojoj je autorica Amy Chua opisala roditeljski stil odgajanja djece koristivši termin “Tigrovi roditelji”, ubrzo su nastali i termini “roditelj Meduza” i “roditelj Delfin”.

Odlučni i pomalo prenapadni “roditelji Tigrovi” dobili su veliki publicitet i postali predmet brojnih rasprava na roditeljskim portalima, a ubrzo nakon toga nastali su i termini “roditelj Meduza” i “roditelj Delfin”…

Roditelji Tigrovi

Roditelji Tigrovi vole da imaju apsolutnu kontrolu nad životom svog djeteta kako bi postigli ono što žele, odnosno usmjerili dijete na put za koji misle da je pravi za njega. Ovaj tip roditeljstva potiče iz azijskih zemalja u kojima je vrlo važno da dijete postigne vrhunske rezultate.

Roditelji Tigrovi puni su ljubavi i podrške, ali ni u kom slučaju nisu popustljivi i ne propuštaju da adekvatno kazne dijete kad napravi nešto loše. Kod djeteta pokušavaju da probude smisao za samokontrolu i disciplinu. Zbog svega toga djeca umiju da ih dožive hladnokrvnim, ali ne i odsutnim.

Roditelji Meduze

Roditelji meduze potpuna su suprotnost od Tigrova, imaju pomalo slobodniji pristup odgajanju. Ne vjeruju u kazne i blagi su prema svojoj djeci. Stroga nemaju ni pravila, ne postavljaju ciljeve i ne traže previše od djeteta. Žele da njihova djeca sama zaključe šta žele da rade i nauče šta je dobro, a šta loše. Upravo zbog toga djeca roditelja Meduza ponekad znaju da ostanu bez fokusa i besciljno tumaraju životom.

Roditelji Delfini

Roditelji delfini balansiraju između dvije velike suprotnosti kao što su Tigrovi i Meduze. Čvsti su, ali istovremeno saosjećajni. Zadaju ciljeve i pravila kojih se treba prdržavati, ali cijene kreativnost i fleksibilni su kad su dogovori s djetetom u pitanju. Važno im je da usmjere dijete, ali i da imaju dobar odnos s njim kako bi mogli da pomognu djetetu da se izgradi kao osoba koja se može sama snaći u životu, a koja opet neće “gaziti po tuđim leđima” da bi došla do sopstvenog cilja. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,