Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta vaš omiljeni par cipela otkriva o vama?

Preuzmite sliku

Vaš izbor cipela jako puno govori o vašoj osobnosti…

Gotovo da nema žene koja nije ovisna o cipelama. Koliko god pari skrivala naša garderoba, čini se kako ih ne možemo imati previše i kako ćemo, koliko god paprena cijena bila, uvijek naći novi izgovor zbog čega ne možemo živjeti bez tog još jednog para. Budući da su cipele već decenijama odraz nečijeg modnog stila, mi smo odlučili na sve baciti pogled iz psihološkog ugla i saznati – šta vaš izbor cipela govori o vama!

Klasične salonke

 • Jednostavnost i elegancija s naglaskom na visokoj potpetici odaju stabilnost i samouvjerenost osobe koja ih nosi. Ovaj model odgovara svim karakterima – kako strožim, samouvjerenim djevojkama, tako i ležernijim, otvorenim tipovima. Iako se najčešće vežu uz poslovno okruženje, moguće ih je kombinovati uz različite stilove, od haljina do traperica,prenosi cosmopolitan.hr.

  Kitten heel

 • Ovaj tip cipela potječe još iz vremena Marije Antoanete i teško ga je zamisliti na ičemu što nije raskošna krinolina. Zato se djevojke koje nose ove pomalo staromodne cipelice smatraju onim tipovima koji diskretno iskaču iz kalupa uniformiranosti i uobičajenog.

  Mules štikle

 • Gledane s prednje strane, odišu konzervativnošću, no odozada otkrivaju svoje pravo lice. Ovaj ‘business in the front, party in the back’  model moguće je nositi uz brojne krojeve, a savršeno pristaje hrabrim i samouvjerenim ženama.

  Debela potpetica

 • Udobnija verzija stileto debelih potpetica ili pak block peta osigurava potporu za noge i donji dio leđa. Pojavile su se 90-ih godina i tad zamalo s lica zemlje izbrisale svoje tanke protivnice. Danas ponovno preplavljuju modne piste i preferiraju ih brojni dizajneri. Za ovu vrstu se najčešće odlučuju djevojke koje su upoznate i sa svojom muškom stranom ličnosti i koje favoriziraju čvrst i tup udarac koji odzvanja sa svakim korakom. Kako debele štikle obično imaju uglaste, moderne rubove, to je ona djevojka koja ne vjeruje u žrtvovanje svoje udobnosti pod cijenu ljepote. Ona je nadarena odličnim ukusom, ali ne i pretjerano raznovrsnim stilom. Uz debelu štiklu radije će obući sako i košulju.

  Puna peta

  Sandala za optimistične cure sa stilom, odlučnog stava i dobrog ukusa. Ove su djevojke sigurne u sebe i uvijek znaju šta žele. Djevojke koje se okreću ovim cipelama obično su zaljubljenice mode ili jednostavno nastoje pratiti ono što je trenutno u trendu.

  Platforme

 • Karakter iza ovih cipela mogao bi se skrivati u njihovoj prošlosti. Naime, platforme su se nosile čak 220 godine prije nove ere kad su grčki glumci visinom platforme naglašavali važnost glumca – što je platforma bila viša, glumac je bio važniji. Model sandale s ortopedskom petom i visokom platformom uvijek je u trendu i savršeno odgovara mlađim modernim djevojkama. Ove sandale već na prvi pogled ukazuju na otvorenost, energičnost i spontanost onoga ko ih nosi.

  Ravne cipele bez pete

  Visoke potpetice mogu vas činiti elegantnijima i podići vam samopouzdanje, no često ne ispunjavaju temeljnu ulogu cipela – da se s lakoćom prebacite s tačke A do tačke B. Ravne cipele su, prema tvrdnjama brojnih dizajnera, odraz samopouzdanja jer je onaj koji ih nosi uspravnog držanja i za samopouzdanje mu nije potrebna umjetna visina. Iako prevladava misao da se seksipil mjeri visinom štikle, modernizacija ovog stila dokazuje upravo suprotno. Sjetite se samo Audrey Hepburn koja je ovakve modele obožavala još pedesetih godina, a čiji se ženstveni stil i dan danas smatra ikonskim. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,